Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRIHOD OD PRODAJE SLIKA NAMIJENJEN ZA UDRUGU ‘OTAC ANTE GABRIĆ’

Izložena zanimljiva djela nastala tijekom Umjetničkoga likovnog susreta 2021. Metković

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena je izložba slika nastalih tijekom Umjetničkoga likovnog susreta 2021. Metković koji se od ponedjeljka održava u Gradskome parku, u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković te uz potporu Grada Metkovića.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, umjetnici koji su sudjelovali na Susretu te predstavnici Udruge ‘Otac Ante Gabrić’ kojoj su namijenjena sredstva od prodaje slika.

Naime, osim što je Umjetnički likovni susret veliki kulturni događaj u sklopu kojeg je Metković ugostio renomirane umjetnike, isti je i humanitarnoga karaktera, pri čemu će se sva sredstva od prodaje namijeniti za kupnju automobila Udruzi ‘Otac Ante Gabrić’. Ta Udruga osnovana je 2008. godine te skrbi o starijim i nemoćnim osobama. U sklopu svojih aktivnosti pružaju i socijalne usluge ‘Pomoć u kući’, pri čemu njihove gerontodomaćice pomažu starijim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Nalazimo se u teškom i neočekivanom vremenu pandemije koronavirusa u kojem svi mi moramo dati svoj doprinos kako bi zaštitili one koji su najugroženiji – osobe starije životne dobi. Razmišljajući o tome kako možemo pomoći radu udruge, a time i većoj kvaliteti života njihovih korisnika, mi iz Ustanove za kulturu i sport Metković, uz veliku potporu Grada Metkovića, odlučili smo organizirati Umjetnički likovni susret, a sva sredstva od prodaje slika bit će namijenjena za kupnju novoga automobila Udruzi Otac Ante Gabrić. Osim što će novi automobil olakšati mobilnost gerontodomaćica Udruge, služit će i za prijevoz starijih korisnika na organizirane dnevne aktivnosti koje se svaki dan održavaju u prostorijama Udruge. Ovim putem želim zahvaliti svim našim umjetnicima jer su se odazvali na ovaj kulturni, ali i humanitarni događaj. Želim zahvaliti Gradu Metkoviću i gradonačelniku Daliboru Milanu na financijskoj i tehničkoj potpori. Svim predstavnicima medija koji su oglasili događaj, istaknuli njegovu važnost te tako dali ogroman doprinos u cijeloj našoj priči. I također, želim zahvaliti svima onima koji će kupiti slike, – istaknula je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč.

Na likovnom susretu sudjeluju dobro poznati umjetnici: akademski slikar Ivan Listeš, akademski slikar Stjepan Ivanišević, akademski slikar / grafičar Jure Kokeza, akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, akademska slikarica Anamarija Obradović, dipl. oecc. Edo Unković, diplomirani konzervator, redovni profesor na UMAS-u Ivo Donelli i profesorica likovne kulture Dubravka Šešelj. Svatko od njih je naslikao i donirao po dvije slike, odnosno skulpture.  Uime njih okupljenima se obratio Ivan Listeš.

– Na ovom Susretu okupilo se nas osam umjetnika iz cijele Hrvatske. Nažalost, zbog epidemioloških razloga Stjepan Ivanišević nije s nama, ali poslao je svoje likovno djelo. Likovni susret je uspješno prošao te je ostao nemali broj likovnih djela iza samih umjetnika koji će se prezentirati na aukciji u prosincu, a sredstva od prodaje su namijenjena Udruzi ‘Otac Ante Gabrić’. Sama svrha ovakvih likovnih susreta je da preko kulture ostvarimo humanitarni cilj i nadamo se da ćemo se uskoro ponovno vidjeti u Metkoviću, – kazao je Listeš.

Okupljenima se obratila i predsjednica Udruge ‘Otac Ante Gabrić’ Vilma Martić.

– Zahvaljujem Ustanovi za kulturu i sport Metković, Gradu Metkoviću, umjetnicima koji su sudjelovali na Umjetničkome susretu te svima onima koji će kupiti slike. Nama će taj automobil služiti za prijevoz naših korisnika te djelatnika i izrazito smo sretni što je ovaj događaj organiziran. Još jednom zahvaljujem svima, – kazala je Martić.

GKS METKOVIĆ

Otvorena izložba ‘Vedrina Mediterana’ Jure Talajića

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

U organizaciji Građanske udruge ‘Metković 600’ večeras je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena izložba slika ‘Vedrina Mediterana’ autora Jure Talajića.

Uz Talajića, na otvorenju izložbe su govorili predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan, tajnik Udruge Ivo Veraja te autorica predgovora u katalogu, povjesničarka umjetnosti, muzeologinja i likovna kritičarka Andrea Batinić Ivanković. Među brojnim posjetiteljima koji su svojim dolaskom uveličali otvorenje izložbe bio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te dr. Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova RH, ujedno i dugogodišnji Talajićev liječnik te prijatelj.

Opus izložbe ‘Vedrina Mediterana’ čine slike u kojima dominiraju motivi Neretve, mora, otoka i brodova, a dodatnu posebnost im daje i to što Talajić sve detalje radi od drveta. Osim slika, u Galeriji GKS-a izložene su i velike pisanice od stiropora, s kojima je Talajić pozornost privukao još 2018. kada ih je počeo raditi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, poznati ugostitelj i dugogodišnji glumac u Metkovskome amaterskom kazalištu, slikarstvom se počeo baviti prije desetak godina, a do danas njegove slike krase zidove u različitim dijelovima svijeta. Metkovskoj se publici predstavio u srpnju skupnom izložbom likovnih umjetnika na Skalama II, a ovo je njegova prva samostalna izložba koju je, kako je istaknuo, posvetio supruzi Nadi.

– Počeo sam slikati prije 10-12 godina, a prvo sam napravio jedan lopoč s kojim je sve krenulo i koji mi je dao inspiraciju. Sve je krenulo u većem obujmu kad sam za Uskrs 2018. napravio tri pisanice. Tada me nazvala profesorica Radojka Bagur s pitanjem ‘Zašto ne bih napravio još više slika’ i od tada je krenulo sve više i bolje. Ljudi su vrlo zadovoljni mojim radovima, koji se danas nalaze u svim zemljama Europe, ali i u SAD-u, Kanadi te Brazilu, – kazao je za Metkovic.hr Talajić uoči samoga otvorenja.

Jednu od svojih prvih slika, Talajić je prije nekoliko godina poklonio je Sveučilišnoj klinici ‘Vuk Vrhovac’ u kojoj se godinama liječi od šećerne bolesti, a prilikom otvorenja današnje izložbe, gradonačelniku Daliboru Milanu također je uručio svoju sliku, kao poklon Metkoviću, povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Branko Medak, a svi koji žele pogledati izložbu mogu to napraviti u Galeriji GKS-a do 9. rujna, svakim radnim danom od 9 do 13 sati.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije