Ostanimo u kontaktu

LJUBITELJI TRADICIJSKE BAŠTINE DOLAZE NA SVOJE

Izložbom slika Božidara Škofača i tekstilnog rukotvorstva Letovanića, otvorena 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

33. Smotra folklora

Izložbom slika Božidara Škofača i primjeraka tekstilnog rukotvorstva u Letovaniću sinoć je u Gradskom kulturnom središtu otvorena 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’. Tradicionalno, Metković i ove godine dočekuje drage prijatelje, ljubitelje tradicijske baštine, čuvare sveukupna negdašnjega načina življenja na prostoru Lijepe Naše.

Svaka smotra ima svoje prepoznatljivosti, pa tako i ova trideset i treća. Neretvi ususret dolazi Kupa. Obje su rijeke plahe i mirne, brze i spore, zavisno o godišnjem dobu u kojem ih promatramo. Tradicijsko blago s Kupe iz Letovanića donos nam marljivi sakupljač etno blaga, gosp. Božidar Škofač. Dašak respektabilne zbirke donosi na Smotru i likovne radove izložene u galeriji GKS-a.

Smotru je otvorila Romana Gabrić, koja će voditi ovogodišnji program. Otvaranje izložbe je započelo uz pjesme HKUD ‘POCULICA’ iz Letovanića, čiji je voditelj također  gosp. Božidar Škofač, kojemu je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur uručila zahvalnicu, te poželjela srdačnu dobrodošlicu, te u ime grada pozdravila sve folklorne skupine iz svih krajeva Lijepe Naše.

Uvodnu riječ održao je prof.  Vidoslav Bagur, koji je ujedno već 33 godine stručni voditelj ove Smotre, te je tom prilikom poručio svim zaljubljenicima tradicijskih vrijednosti da ustrajno njeguju, čuvaju i prenose baštinsku građu užih zavičaja.

Božidar Škofač rođen je 1950. Godine u pokupskom selu Letovanić. Slikar je okoliša u kojem živi i čijom je autentičnošću prožet do srži pa otuda i njegova neosporna pripadnost krugu hrvatskih ,,zavičajnih“ slikara. Njegovi ciklusi pučkih drvenih građevina nisu samo preslika viđenog i portreti uočenog  jer slika ne živi samo u stvarnoj spoznaji nego i u nevidljivom duhovnom okruženju što isijava iz nerazdvojivosti čovjeka i prirode , ali i čovjeka i ploda njegovih ruku. Iz tog saznanja proistječe i spoznaja da je Božidar Škofač portretist izuzetnih drvenih tvorevina Pokuplja i Turopolja.      Božidar Škofač u vlastitom domu, osim slika, krije i etno zbirku i to preko 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture smještenih u tri drvene hiže.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije