Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

LJUBITELJI TRADICIJSKE BAŠTINE DOLAZE NA SVOJE

Izložbom slika Božidara Škofača i tekstilnog rukotvorstva Letovanića, otvorena 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

33. Smotra folklora

Izložbom slika Božidara Škofača i primjeraka tekstilnog rukotvorstva u Letovaniću sinoć je u Gradskom kulturnom središtu otvorena 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’. Tradicionalno, Metković i ove godine dočekuje drage prijatelje, ljubitelje tradicijske baštine, čuvare sveukupna negdašnjega načina življenja na prostoru Lijepe Naše.

Svaka smotra ima svoje prepoznatljivosti, pa tako i ova trideset i treća. Neretvi ususret dolazi Kupa. Obje su rijeke plahe i mirne, brze i spore, zavisno o godišnjem dobu u kojem ih promatramo. Tradicijsko blago s Kupe iz Letovanića donos nam marljivi sakupljač etno blaga, gosp. Božidar Škofač. Dašak respektabilne zbirke donosi na Smotru i likovne radove izložene u galeriji GKS-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Smotru je otvorila Romana Gabrić, koja će voditi ovogodišnji program. Otvaranje izložbe je započelo uz pjesme HKUD ‘POCULICA’ iz Letovanića, čiji je voditelj također  gosp. Božidar Škofač, kojemu je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur uručila zahvalnicu, te poželjela srdačnu dobrodošlicu, te u ime grada pozdravila sve folklorne skupine iz svih krajeva Lijepe Naše.

Uvodnu riječ održao je prof.  Vidoslav Bagur, koji je ujedno već 33 godine stručni voditelj ove Smotre, te je tom prilikom poručio svim zaljubljenicima tradicijskih vrijednosti da ustrajno njeguju, čuvaju i prenose baštinsku građu užih zavičaja.

Božidar Škofač rođen je 1950. Godine u pokupskom selu Letovanić. Slikar je okoliša u kojem živi i čijom je autentičnošću prožet do srži pa otuda i njegova neosporna pripadnost krugu hrvatskih ,,zavičajnih“ slikara. Njegovi ciklusi pučkih drvenih građevina nisu samo preslika viđenog i portreti uočenog  jer slika ne živi samo u stvarnoj spoznaji nego i u nevidljivom duhovnom okruženju što isijava iz nerazdvojivosti čovjeka i prirode , ali i čovjeka i ploda njegovih ruku. Iz tog saznanja proistječe i spoznaja da je Božidar Škofač portretist izuzetnih drvenih tvorevina Pokuplja i Turopolja.      Božidar Škofač u vlastitom domu, osim slika, krije i etno zbirku i to preko 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture smještenih u tri drvene hiže.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije