Ostanimo u kontaktu

LJUBITELJI TRADICIJSKE BAŠTINE DOLAZE NA SVOJE

Izložbom slika Božidara Škofača i tekstilnog rukotvorstva Letovanića, otvorena 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

33. Smotra folklora

Izložbom slika Božidara Škofača i primjeraka tekstilnog rukotvorstva u Letovaniću sinoć je u Gradskom kulturnom središtu otvorena 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’. Tradicionalno, Metković i ove godine dočekuje drage prijatelje, ljubitelje tradicijske baštine, čuvare sveukupna negdašnjega načina življenja na prostoru Lijepe Naše.

Svaka smotra ima svoje prepoznatljivosti, pa tako i ova trideset i treća. Neretvi ususret dolazi Kupa. Obje su rijeke plahe i mirne, brze i spore, zavisno o godišnjem dobu u kojem ih promatramo. Tradicijsko blago s Kupe iz Letovanića donos nam marljivi sakupljač etno blaga, gosp. Božidar Škofač. Dašak respektabilne zbirke donosi na Smotru i likovne radove izložene u galeriji GKS-a.

Smotru je otvorila Romana Gabrić, koja će voditi ovogodišnji program. Otvaranje izložbe je započelo uz pjesme HKUD ‘POCULICA’ iz Letovanića, čiji je voditelj također  gosp. Božidar Škofač, kojemu je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur uručila zahvalnicu, te poželjela srdačnu dobrodošlicu, te u ime grada pozdravila sve folklorne skupine iz svih krajeva Lijepe Naše.

Uvodnu riječ održao je prof.  Vidoslav Bagur, koji je ujedno već 33 godine stručni voditelj ove Smotre, te je tom prilikom poručio svim zaljubljenicima tradicijskih vrijednosti da ustrajno njeguju, čuvaju i prenose baštinsku građu užih zavičaja.

Božidar Škofač rođen je 1950. Godine u pokupskom selu Letovanić. Slikar je okoliša u kojem živi i čijom je autentičnošću prožet do srži pa otuda i njegova neosporna pripadnost krugu hrvatskih ,,zavičajnih“ slikara. Njegovi ciklusi pučkih drvenih građevina nisu samo preslika viđenog i portreti uočenog  jer slika ne živi samo u stvarnoj spoznaji nego i u nevidljivom duhovnom okruženju što isijava iz nerazdvojivosti čovjeka i prirode , ali i čovjeka i ploda njegovih ruku. Iz tog saznanja proistječe i spoznaja da je Božidar Škofač portretist izuzetnih drvenih tvorevina Pokuplja i Turopolja.      Božidar Škofač u vlastitom domu, osim slika, krije i etno zbirku i to preko 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture smještenih u tri drvene hiže.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije