Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

DA SE NE ZABORAVI NAŠA POVIJEST SLAVNA

Bogat program na ovogodišnjoj manifestaciji ”Dani hercegovačkog ustanka”

Objavljeno prije

DANI HERCEGOVACKOG USTANKA

U spomen na 142.-u obljetnicu Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. god., Udruga mladih sela Dračevo„Hercegovac“ organizira u nedjelju, 18.06. i ponedjeljak 19.06.2017. god. dvodnevnu manifestaciju DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2017 .

„…DA SE NE ZABORAVI NAŠA POVIJEST SLAVNA…“ slogan je manifestacije kojom se obilježava spomen na Hercegovački ustanak 1875-1878.god.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pobuna katoličkog puka protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza, pod vodstvom Vojvode don Ivana Musića koja je započela u Dračevu 19.06.1875.god. smatra se najvažnijim povijesnim događajem u 19.st. za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Buna započela u Dračevu ubrzo se proširila na ostale susjedne zemlje, te je završena  Berlinskim kongresom 1878. god. kada je upravljanje  Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro – Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog Carstva.

Dvodnevna manifestacija započinje u nedjelju, 18.06 u 13h, kada je na rasporedu utrka čamaca „NERETVOM I KRUPOM KAO NAŠI STARI“.

Od 15 h na rasporedu su Skokovi sa„KULE“, te od 17h sportski dan završava biciklističkom utrkom „OD KULE DO KULE“.

Drugi dan manifestacije, ponedjeljak, 19.06.2017, počinje svetom mismom za žrtve Hercegovačkog ustanka 1875.-1878.  koja ce se održati u župnoj crkvi u Dračevu u 18h. Program se nastavlja na kulturnom nacionalnom spomeniku Rt Kula u Dracevu, gdje u 19 h imamo pjesničku večer „MUNJA OD GABELE“, te se manifestacija završava prigodnim programom kojim Udruga mladih sela Dračevo “Hercegovac” obilježava pet godina svoga djelovanja.

U glazbenom programu nastupa pjevačka sekcija HKUD „Zora „ Gorica – Struge. Voditelji programa su nedjelja – gosp. Filip Krvavac Pikan, te ponedjeljak – gosp. Ante Bender.

NEDJELJA, 19. lipnja 2017.

Skokovi sa„KULE“

13.00 h ( Nacionalni kulturni spomenik Rt Kula / Kulina – Dračevo)

 • skokovi slobodnim stilom sa Kule u rijeku Krupu
 • po izboru skakača skok „sa male Kule“ ili skok „sa velike Kule“
 • bez dobnih ograničenja i uplata za sudjelovanje
 • pobjednika nakon tri serije skokova proglašava tročlani žiri
 • pobjednik osvaja novčanu nagradu od 50 KM

Utrka čamaca „NERETVOM I KRUPOM KAO NAŠI STARI“

15.00 h  (start ispod Kule na rijeci Krupi )

 • utrka čamaca sa dva veslača
 • cilj : ispod mosta na Neretvi / Tresana
 • bez uplate za sudjelovanje
 • nagrada za pobjednike utrke : 150 KM

Biciklistička utrka „OD KULE DO KULE“

17.00 h ( start od spomenika žrtvama Hercegovačkog ustanka na Kulini )

 • ruta utrke : Dračevo – Struge – Čapljina – Čeljevo – Dračevo )
 • start i cilj : plato kod spomenika žrtvama Hercegovačkog ustanka
 • bez uplate za sudjelovanje
 • nagrada za pobjednika utrke : 150 KM

PONEDJELJAK 19. lipnja 2017.

Sveta misa za žrtve Hercegovačkog ustanka 1875.-1878.

18.00 h ( Zupna crkva u Dračevu )

 Pjesnička večer „MUNJA OD GABELE“

19.00 h ( Nacionalni kulturni spomenik Rt Kula / Kulina – Dračevo )

 • večer domoljubne poezije hercegovačkih pjesnika, sudjeluju ; Anita Martinac, Pero Pavlović, Ružica Soldo, Jozo Jakiša, fra Miljenko Stojić, Marina Kljajo, Stanko Krnjić, Srećko Marijanović, Grgo Mikulić, Mario Knežević, Dušan Musa, Ivo Raguž, Ljubo Krmek
 • u glazbenom programu nastupa pjevačka sekcija HKUD „Zora „ Gorica – Struge
 • proglašenje pobjednika i uručivanje nagrade „Kula“ – skulptura akademskog kipara Stjepana Skoke

Obilježavanje pete godine djelovanja Udruge “Hercegovac”  Dračevo )

20.30 h ( Nacionalni kulturni spomenik Rt Kula / Kulina – Dračevo )

 • Sažetak rada i djelovanja Udruge “Hercegovac”
 • Uručivanje zahvalnica
 • Domjenak

Sponzori manifestacije: svadbeni salon Dalmata – Gabela polje, pogrebno poduzeće Dugandžić – Čapljina

Medijski sponzori : Večernji list BiH, radio Čapljina, radio Herceg Bosna, caportal.info, bljesak.info, visici.com

Generalni pokrovitelj : Općina Čapljina, Federalno Ministarstvo kulture i sporta

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije