Ostanimo u kontaktu

RASPORED PROGRAMA

33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

33. Smotra folklora

Na današnjoj konferenciji za medije, koju su ispred KUD-a Metković održali gospoda Vido Bagur i Zdravko Obradović, te ispred GKS-a, ravnatelj Milan Kapović i Matija Vukušić ispred Udruge Dobra, najavljena je 33. Tradicionalna smotra folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva pod nazivom Na Neretvu misečina pala, koja će se održati u Metkoviću od 11. do 14. svibnja, u organizaciji KUD-a Metković.

Smotra tradicionalno predstavlja uvertiru u kulturne i zabavne manifestacije koje se održavaju u ljetnom periodu u našem gradu, a domaći posjetitelji mogu uživati u šarenilu narodnih nošnji i bogatstvu tradicijskih običaja koje moramo čuvati i prenositi na buduće mlade naraštaje te ih čuvati od zaborava. Stoga ovim putem pozivamo sve sugrađane da dođu i da uživaju u našem bogatom programu.

Četvrtak 11. svibnja 2017.

Galerija GKS-a Metković 19:30 sati
Letovanić, selo pokraj Kupe izložba slika Božidara Škofača

Petak, 12. svibnja 2017.

Trg kralja Tomislava 18:30 sati
Svečano otvaranje smotre

GKS Metković u 19:30 sati
Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju      

Subota, 13.svibnja 2017.

Gradski park u 10 sati
5. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural

Trg kralja Tomislava u 18:30 sati
Nastup folklornih skupina,

GKS Metković u 19:30 sati
Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju

Nedjelja, 14. Svibnja 2017.

Crkva sv. Ilije Metković u 20 sati
Koncert Marijanskih pučkih napjeva

Ovogodišnji pokrovitelji su predsjednik hrvatskog sabora, gradski kulturni centar Metković, ministarstvo kulture republike Hrvatske, županija dubrovačko-neretvanska i grad Metković. Bez njihove financijske potpore bilo bi nemoguće okupiti ovaj impozantan broj skupina koji će kroz 3 dana posjetiti naš grad, a biti će ih preko tisuću, te im se ovim putem posebno zahvaljujemo!

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Predstavljena ‘Izabrana djela’ Ivana Slamniga koja je priredio Tonko Maroević

Objavljeno prije

U organizaciji Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću u galeriji Gradskog kulturnog središta održano je predstavljanje knjige Ivana Slamniga Izabrana djela biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti.

Prof. Božidar Lovrić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću pozdravio je sve prisutne dok su knjigu predstavili akademik Tonko Maroević, priređivač knjige, Božidar Petrač, urednik knjige te prof. dr. sc. Ivan Bošković.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Darko Matičević.

Priređivač Maroević ističe kako Slamnigov opus nije opsežan, ali je žanrovski vrlo razveden i problemski iznimno zaoštren.

‘Književni opus Ivana Slamniga spada među najkarakterističnija i najuspjelija ostvarenja hrvatske kulture druge polovice dvadesetoga stoljeća’, piše Maroević i dodaje kako uz jak i prepoznatljiv individualni pečat, njegov rukopis amblematski pokriva raspone od afirmacije modernističkih nastojanja pa do otvaranja postmodernoj osjetljivosti.

U knjizi ‘Izabrana djela’ (621 str.) objavljeni su izbor iz Slamnigova pjesništva, pripovjetke, sabrana kratka proza, radio drame, eseji, studije, kritike. Na kraja knjige su objavljeni prilozi s tekstološkim napomenama, tumač imena i izraza, rječnik te slikovni prilozi.

Pjesnik, prozaist, dramatičar, esejist i prevoditelj Ivan Slamnig rođen je u Metkoviću 1930., a preminuo u Zagrebu 2001. Slamnig je jedan od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća. Autor je niza nezaobilaznih pjesničkih zbirki, antologija, književnoznanstvenih monografija i prijevoda.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama3 300×250

Najčitanije