HOLISTIČKI KUTAK

Kupus – hrana i lijek

Kupus je jedina namirnica koju je čovjek sa svojom intervencijom uspio poboljšati da iz njezinog prirodnog stanja dobije još bolju i ljekovitiju namirnicu

Objavljeno 20. listopada 2014. u kategorijama: Holistički kutak, Kolumne.

kupus

Iskreno ne poznajem niti jednu osobu u našoj domovini i u drugim azijskim i europskim zemljama gdje sam imala priliku živjeti, raditi i učiti tradicionalne terapije, a da ne koriste povremeno ili često kupus u svojoj prehrani.

Još su budistički redovnici u staroj Kini putem meditacije dobili poruku od svojih duhovnih učitelja kako da ovu namirnicu učine veličanstvenom na način da je ukisele za dugotrajno zimsko korištenje. To je jedina namirnica na svijetu koju je čovjek sa svojom intervencijom uspio poboljšati da iz njezinog prirodnog stanja dobije još bolju, bogatiju i ljekovitiju, a nutritivno izbalansiraniju namirnicu, dok obično sve što čovjek iz prirode ide “popravljati” samo oslabi, da ne kažem upropasti.

Konvencionalna, veganska, makrobiotička i sirovojedska kuhinja obiluje jelima i salatama od kupusa. U konvencionalnoj prehrani često ta jela nisu energetski izbalansirana sa drugim namirnicama pa se na taj način ne iskoriste sva ljekovita svojstva kupusa,  dok je kod drugih načina pripremanja  situacija puno bolja.

No, kupus svakako možemo jesti tijekom cijele godine, ljeti više sirov, kratko propirjan ili popržen, te kratko kiseljen (1-3 dana), dok je za zimsko vrijeme  najbolje dugo kiseljenje i duže kuhanje i pirjanje.

To je jeftina namirnica bogata C vitaminom (kiseli još i više), vitaminima A, B I E, folnom kiselinom, mineralima željezom, kalcijem, magnezijem,  fosforom, kalijem, natrijem i dr.

Kupus možete jesti često i blagotvoran je kod mnogih bolesti kao sto su slabokrvnost, nesanica, depresija, anksioznost, problemi sa crijevima (ako nije vec kritična faza jer sadrži sumpor pa nekim ljudima zna prouzročiti plinove i vjetrove), upale mokraćnog mjehura, artritis, reuma, čisti dišne puteve, odličan kod ljudi koji boluju od astme, prehlade, gripe, problem s bronhijima …

U tradicionalnoj kineskoj medicini kupus je vezan uz energiju zemlje i metala (godišnja doba kasno ljeto i jesen), za organe želudac, slezenu, debelo crijevo i pluća, kože cijelog tijela i kao takva namirnica najviše djeluje na sprječavanje karcinoma u tim organima pod uvjetom da je bio- organskog podrijetla i da ga se priprema  na pravilan način i kombinira s drugim  cijelovitim povrćem i žitaricama koje nisu rafinirane. Pravilno pripremanje se uči na radionicama makrobiotike ili  tradicionalnih kulturnih jela, kao što je npr. prehrana  Hunza.

Oblozi od listova kupusa

Na studiju makrobiotike ugodno sam se iznenadila kako oblozi od kupusa mogu liječiti tako mnogo tegoba kojima smo izloženi, pa sam imala priliku mnogo puta tijekom konzultacija ljudima savjetovati da pokušaju stavljati obloge od kupusa na područja kao što su  bolna koljena, mala područja koja su opečena, kod čireva, akni, hemeroida, raznih oteklina i ozeblina, reume i išijatikusa, vruće i stegnute jetre, bubrežnih kolika, glavobolje, migrene, reume, herpesa koji se javljao na područjima stomaka i jetre i sl.

Evo jednog primjera, ako Vas recimo muči desno koljeno-  što nam odmah upućuje da nešto nije kako treba s fukcijom Vaše jetre (moguće previse toksina, masti, teških metala, potisnuta ljutnja…) i stvara se višak vatre koji treba izvuči i ublažiti. Uzmete 2- 3 lista kupusa, operete ih, iscjedite i sa batom za meso lagano istučete. Stavite direktno na koljeno I zamotajte sa krpom ili debljom gazom,  i neka tako stoji najmanje 1 sat. Možete stavljati 2 puta na dan, prijepodne i navečer. Kada je oblog na koljenu trebate mirovati, najbolje legnuti i slušati ugodnu glazbu, meditirati… Stavljajte obloge barem desetak dana. Često se ljudima stanje popravi nakon 2- 3 dana i onda prestanu stavljati obloge, ali upala još nije nestala nego se samo djelomično ublažila, dok je u dubljim organskim strukturama još uvijek prisutna. Zato treba biti ustrajan…

Sirotinjsko jelo koje je zdravo, lagano za pripremiti i svima dostupno u ove dane kada svi gledamo na svaku kunu, a od srca Vam preporučam da ga imate barem jednom u desetak dana na vašim tanjurima, u godišnjim dobima kasnog ljeta, jeseni, zime, ranog proljeća.

Krpice sa zeljem

  • Pola do jedne glavice kupusa (glavati kupus,  kako kažu u Dalmaciji)
  • malo soli
  • pola do jednog pakovanja tjestenine u obliku krpica

Kupus se nariba na ribežu gdje obično ribate jabuke, posoli i neka odstoji barem 1 sat. Dobro iscijedite rukama da maknete svu vodu. Stavite kuhati krpice kako obično kuhate tjesteninu. Dok se tjestenina kuha,  na malo maslinovog ulja na otvorenoj tavi pirjajte kupus. Ne prejaka, a ni preslaba temperatura. Kada je gotovo za cca 20 minuta,  začinite sa malo kumina i papra (ako je za malu djecu izbacite papar), pomiješajte sa krpicama i uživajte.

Ovo je sirotinjsko jelo, ali je bolje od bilo koje rafinirane hrane, tako da ga ja često preporučujem na konzultacijama osobama koje se žale da nemaju novaca za zdravu hranu ili nemaju vremena za kuhanje ili, ili, ili…

Uživajte jer upravo dolaze dani kada će se tražiti glavica kupusa za slasna i zdrava jela.

Marija Raič
konzultant svjesne prehrane i holistički terapeut

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari