PREHRANA

Jesen je idealno vrijeme za konzumaciju riže

Jesen nam je idealno vrijeme da pojačamo konzumaciju riže kako bismo se pripremili za zimu

Objavljeno 27. studenoga 2014. u kategorijama: Holistički kutak, Kolumne.

riža

Riža je jedna od najzastupljenijih žitarica na planeti i ima ih jako puno vrsta. Samo na Tajlandu sam čula da uzgajaju vise od tri stotine raznih vrsta riže. Nisam se mogla načuditi svim tim vrstama riže i uvjetima koji su jako teški. Odkada sam vidjela vlastitim očima kako je to mukotrpan posao, cijenim svako zrno riže, ali i svako zrno drugih žitarica.

To je najstarija žitarica i jedina je koja nema crtu po sredini zrna kao druge žitarice, što je evolutivno svrstava u najrazvijenije i najprobavljivije, sa odličnim odnosom bjelančevina, minerala, ugljikohidrata i masti. Rižu mogu jesti svi ljudi na planeti bez obzira na klimatski pojas, dob, spol, bolesti koje imaju – pod uvjetom da je bio-organskog uzgoja. Po tradicionalnoj kineskoj medicini, riža pripada energiji metala, organima pluća, debelo crijevo i funkcijama kože. Pripada godišnjem dobu jeseni pa je sada treba jesti malo više tj.češće. Sigurno ćete se sjetiti ako ste ikada imali problema sa probavom i kroničan proljev da su vam u bolnici savjetovali jesti čistu meko kuhanu rižu.

Na žalost u zadnjih pedeset i više godina fokus  je stavljen na bijelu rižu koja je lišena gotovo svih nutrijenata i nema nikakva ljekovita svojstva ,a to je zato jer ju je lagano čuvati dugi niz godina, a da je pri tome ne napadaju nikakvi kukci. Cijenom je ona dostupna svakome, ali na žalost dugogodišnjom konzumacijom  će vam sigurno stvoriti neki oblik bolesti.  Bijela riža u procesu probave se pretvara u mast koja se taloži po organima, a najviše u jetri i na taj način remeti funkcije tog organa, a isto tako problem sa vidom i moždanim funkcijama kojima upravlja taj organ. Isto se događa sa prečestom konzumacijom bijelog brašna i proizvoda od bijelog brašna, kao što su tjestenine, razne kifle, pite, kolači, keksi….

Koja riža je za nas najbolja?

S obzirom da živimo u umjerenom klimatskom pojasu sa četiri godišnja doba, za nas je najbolje jesti rižu kratkog zrna koja raste u Kini ili Japanu. Važno je rižu pravilno skuhati, a to se radi na način da se 1 šalica riže namoči na  nekoliko sati ili preko noći ( za vrijeme proljeća ili ljeta ) dok se jesenski i zimski način priprema sa prženjem riže na suhoj tavi prije kuhanja. I jedan i drugi način žitaricu čini probavljivijom i iskoristivost nutrijenata je veća.Potrebno je imati ekspres lonac ili teški željezni lonac sa teškim poklopcem kako bi se razvio tlak pod kojim se kuha riža.Može se staviti 1, 2 ili 3 šalice vode.

Zašto je to važno?

Riža ima prirodan šećer koji nam koristi kao dugotrajna energija i ne opterećuje našu slezenu i gušteraču te blagotvorno djeluje na živčani sustav i možemo reći da je to prirodan sedativ i odlična je protiv stresa, a kako bi bila probavljiva i kako bismo iskoristili prirodan šećer,  potrebno je 1 šalicu  riže kuhati pod tlakom 50-60 min sa prstohvatom soli. Jednako tako je važno svaki zalogaj riže prožvakati najmanje 30 puta, a poželjno je 50 puta kako bi se pretvorila u tekucinu još u ustima. Na taj način  mi ne opterećujemo probavu, alkaliziramo je i  iskorištavamo sve nutrijente i šećer koji nam kao ljudskim bićima treba za kvalitetan rad mozga.

Druge vrste riže, kao što su jasmin  i basmati su isto tako nutritivno vrijedne, ali kako rastu uglavnom u tropskoj klimi nisu nam poželjne biti često na tanjuru već više kao izuzetak ili u ljetnim mjesecima. Slatka riža i divlja riža jedu se povremeno i uglavnom ih je dobro mješati sa rižom kratkog zrna. Slatka riža je dobra za trudnice i dojilje dok divlja riža u kombinaciji sa drugim vrstama se koristi kod problema sa plućima, bronhijima, upalama grla…

Riža može liječiti mnoge bolesti ukoliko je naučite pravilno skuhati, kombinirati sa povrćem i algama, a za to je najbolje proći neku od radionica makrobiotike.

Riža kratkog zrna nas grije, jača naš centar (područje abdomena), jača slezenu i gušteraču, umiruje želudac, protiv dijabetesa, protiv proljeva, eliminira toksine iz tijela, korisna kod karcinoma debelog crijeva, bubrežnih bolesti, problema sa plućima i mokraćnim mjehurom, jača naše živce, poboljšava pamćenje…

Ljekovita juha od riže i mrkve koja umiruje srce i živce

Ovu juhu volim pripremati kada se vratim s puta i budem umorna ili kada osjećam da me nešto izbacilo iz “takta”. Super je za dobar san.

1 srednja mrkva nakockice
1/3 šalice kuhane riže kratkog zrna
2-3 šalice biljnog temeljca ili vode
1 zličica maslinovog ulja
Malo soli
1/3 žličice suhog bosiljka
1 žličica umeboshi octa ili malo umeboshi paste

Na dno lonca stavimo maslinovo ulje, kockice mrkve, kuhanu rižu i temeljac i kada uzavrije malo posolimo i dodamo suhi bosiljak. Kuha se na laganoj vatri cca 15 minuta i izmiksamo juhu sa štapnim mikserom. Dodamo umeboshi ocat ili pastu, još malo prokuhamo i maknemo sa vatre.

Dobar tek!

Marija Raič
(konzultant svjesne prehrane i holistički terapeut)

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari