ZDRAVLJE I PREHRANA

Đumbir, korijen s dušom

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poznata po svome korijenju, koji se koristi već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje

Objavljeno 17. prosinca 2014. u kategorijama: Holistički kutak, Kolumne.
Đumbir

Đumbir, Foto: coolinarika.com

U posljednjih par godina s đumbirom se sve više susrećemo u velikim trgovačkim centrima i prodavaonicama zdrave hrane. Dostupnost informacija o ovoj simpatičnoj, a pomalo neuglednoj gomoljastoj biljci možemo naći u raznim knjigama, časopisima i na internetu. U doba zime smo kada se energija spušta duboko u naše organe i kad nas ovaj dragocjen korijen poziva da ga malo više upotrebljavamo.

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poznata po svome korijenju, koji se koristi već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Đumbir je podrijetlom iz Kine, ali  se sada uzgaja diljem planete, na području Azije, Indije, Afrike i Karipskih otoka.

Đumbir je korijen koji raste u svim smjerovima, vrlo je aromatičan i ljut, te zagrijava tijelo. Koristan je kod problema s probavom, potiče cirkulaciju, regulira prekomjernu težinu, smanjuje ili često potpuno uklanja bolove koji su izazvani lošom probavom, bolovima u želucu, zatvorom, menstrualnim bolovima ili kod napadaja bubrežnog kamena pa ne morate “pod nož”, smiruje živce, pomaže kod kroničnog stresa…

Većina ljudi  koristi đumbir nasjeckan u juhama i varivima ili ga piju u čajevima, ali on ima jednu širu primjenu. Naime, đumbir je izrazito ljekovit i pola pripravaka čajeva, masti, obloga, praškova i terapija u tradicionalnoj kineskoj medicini ima đumbir u sebi kao osnovni sastojak.

Osobno sam se prvi puta susrela s ovim korijenom prije više od deset godina u Aziji gdje ga je bilo u mnogim jelima, ali pravu vrijednost naučila sam na studiju prirodne prehrane (makrobiotike) u Zagrebu i od tada ga uvijek imam kod kuće. Taj mali neugledni korjenčić je kod nas kao ormarić sa prvom pomoći. Prije nekoliko zima, kad je moj suprug imao napad bubrežnog kamena, oblozi od đumbira otklonili su mu jake bolove. No, OPREZ jer sa đumbirom treba znati kako se točno upotrebljava ukoliko se rješavaju bubrežni kamenci, teža oboljenja kao što su karcinomi i sl. I nemojte to raditi na svoju ruku već uz stručnu pomoć nekog od tradicionalnih terapeuta ili liječnika.

Kako nam đumbir može pomoći u zimskim danima?

Tijekom cijele zime dobro je stavljati vruće đumbirove obloge na donji dio tijela da nas zagrijava, razbija masno tkivo i sluz pa se na taj način možemo riješiti suvišnih kilograma i izbjeći prehlade i gripe, ukoliko ste njima skloni.

Nikad nemojte pretjerivati s korištenjem đumbira jer onda on ima sasvim suprotan učinak. Nikad ga ne stavljajte na glavu i područje srca. Nije preporučljivo obloge stavljati starijim ljudima i maloj djeci.

Ukoliko želite isprobati moć đumbira možete se naručiti kod nas na tretmane đumbiranja.

Evo još informacija o dobrobiti đumbira:

 1. Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme.
 2. Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.
 3. Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebice morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije.
 4. Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.
 5. Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
 6. Đumbir ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.
  Kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.  Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
 7. Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bi olakšali proces probave hrane.
 8. Zahvaljujući tome što đumbir potiče sekreciju mukusa, on spriječava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.
 9. Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
 10. Đumbir se koristi za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.

Ugodna vam zima uz đumbir!

Marija Raič,
konzultant svjesne prehrane i holistički terapeut

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari