Ostanimo u kontaktu

UPUĆENO PISMO RAVNATELJU HRT-A

Župan izrazio nezadovoljstvo ukidanjem HTV Studija Metković

Objavljeno prije

zupan-nikola-dobroslavic

Župan Nikola Dobroslavić povodom najave ukidanja HTV Studija Metković uputio je pismo glavnom ravnatelju Hrvatske radio televizije Goranu Radmanu sa zahtjevom da se ovo neretvansko dopisništvo HTV-a zadrži.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Dubrovačko-neretvanska županija, unatoč razumijevanju nastojanja HRT-a, za racionalizacijom, izražava nezadovoljstvo zbog najavljenog ukidanja Dopisništva Hrvatske radio televizije u Metkoviću, jer smatra da takva odluka prvenstveno vodi daljnjoj centralizaciji javnih servisa u Hrvatskoj.

Podsjećamo kako je Dubrovačko-neretvanska županija zajedno s gradovima Metkovićem, Pločama i Opuzenom još 1998. godine nabavila svu potrebnu opremu, a Grad Metković je dodatno osigurao prostor na besplatno korištenje HRT Dopisništvu  Metković na rok od 20 godina.

Na zadovoljstvo 50 tisuća stanovnika u dolini Neretve koji uredno plaćaju pristojbu, putem Dopisništva Metković HRT je informativno pokrivao prostor o kojem je riječ što je u skladu i s preuzetim obvezama nacionalne televizije u pogledu regionalnog programa.

Ujedno, Dubrovačko-neretvanska županija presječena je teritorijem BiH u Neumu na dva dijela pa su izvještaji javne televizije često puta jedine povezujuće informacije stanovnicima oba kraja Županije. Udaljenost doline Neretve od najbližih TV centara Dubrovnika i Splita više je od 100 kilometara, stoga smatramo da će se zbog troškova dolazaka ekipa iz drugih udaljenih centara, te potrebnog vremena za isto, u slučaju ukidanja Dopisništva Metković, značajno smanjiti količina i kvaliteta informacija, te će gotovo polovina stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije ostati zakinuta za relevantne vijesti.

S obzirom da je riječ o javnom servisu, smatramo zabrinjavajućim i tvrdnje Sindikata novinara Hrvatske kako se ovakvom odlukom o ukidanju malih dopisništava krše kolektivni odgovori i ne nude mogućnosti zbrinjavanja tzv. kreativnog osoblja, dok se, istovremeno, u središtu javne televizije povećava broj administrativnog osoblja.

Kao i u drugim dopisništvima, i u dopisništvu Metković rade hrvatski branitelji. Kao i u drugim dijelovima Hrvatske, i pretplatnici iz doline Neretve zaslužuju da se o njihovim problemima i potrebama govori na javnoj televiziji. Dodatno, dopisništvo Metković je dvama graničnim prijelazima odvojeno od 100 kilometara udaljenog središta Dubrovačko-neretvanske županije.

Uzimajući u obzir sve navedeno, vjerujemo da ćete još jednom preispitati Vašu odluku i donijeti ispravan stav u pogledu potrebe zadržavanja Dopisništva Metković.”

Najčitanije