Ostanimo u kontaktu

POSKUPLJENJA U 2014.

Više režije svakoj će obitelji uzeti pola plaće!

Objavljeno prije

racuni

Prosječno hrvatsko kućanstvo do kraja godine za povećane bi režije moglo izdvojiti gotovo 3000 kuna više nego sada. To je polovina prosječne hrvatske neto plaće, koja je, prema posljednjim podacima, bila 5634 kune.

Zaključak je to koji proizlazi iz računice u kojoj smo analizirali već najavljena poskupljenja pojedinih troškova života, ali i neka “puzajuća”, o kojima se još ne govori ili se spominju između redaka, ali su prilično realna, piše Jutarnji.hr. U obzir smo uzeli četveročlanu gradsku obitelj, i to u razdoblju od svibnja do kraja godine. Razlog tom vremenskom ograničenju je najavljeno poskupljenje vode koje i otvara ovogodišnji režijski tsunami koje će građani osjetiti na računima za travanj koji stižu u svibnju.

Razdoblje od države subvencioniranih režija u nas se približava kraju, posebno nakon što smo pristupili EU.

Uz poskupljenje vode, drugi već izvjestan udar bit će liberalizacija cijena benzina, a ne može se isključiti ni poskupljenje struje, možda i plina. Izgledna su i poskupljenja cigareta i komunalija.

Voda i odvoz smeća sigurno će poskupjeti, a razlog su obveze koje smo preuzeli od EU. Izgledno je i poskupljenje cigareta – ističe Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Prema njegovim procjenama, životni bi se standard u Hrvatskoj u ovoj godini mogao urušiti za daljnjih 0,5-0,6 posto.

Tako bi prosječno hrvatsko kućanstvo do kraja godine za povećane režije moglo izdvojiti skoro polovinu plaće. Za vodu će plaćati 240 kuna više, struju 320 kuna više, plin 500 kuna više, benzin 320 kuna, smeće 240 kuna, a cigarete 1200 kuna više.

poskupljenja-2014

Nastavi čitati

Najčitanije