Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

DOMOVINSKI RAT

Veterani IV.gardijske brigade obilježili 22. obljetnicu akcije Maslenica

Objavljeno prije

22. obljetnica akcije Maslenica, Veterani 4. gbr DNŽ

Veterani IV. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije, zajedno sa suborcima iz cijele Dalmacije, okupili su se na Maslenici kako bi obilježili 22. obljetnicu oslobodilačke akcije kojom je u samo 72 sata oslobođen veliki dio Zadarskog zaleđa.

Kod spomen križa od slavonskog hrasta, podignutog u sjećanje na poginule pripadnike III. gardijske brigade u Kašiću, brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Slijedilo je polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim pripadnicima IV. gardijske brigade, ispod Zelenog hrasta uz Jadransku magistralu, nakon čega su svi sudjelovali na svetoj misi u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Veterani IV. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije su se sjetili i svog pokojnog Neretvanina, Marija Nikolića iz Krvavca, i na mjestu pogibije zapalili svijeću, nakon čega su u Novigradu nastavili druženje s veteranima III. i IV. gardijske brigade.

Vojno-redarstvena akcija Maslenica je bila od ključne važnosti u Domovinskom ratu. Oslobađanjem dijela Zadarskog zaleđa su se stekli uvjeti za povezivanje sjevera i juga Hrvatske cestovnom komunikacijom što je potom ostvareno izgradnjom pontonskog mosta u Novigradskom ždrilu. Podsjetimo, prethodno je agresor, krajem 1991. godine, srušio stari Maslenički most nakon čega se s juga u kontinentalni dio Hrvatske putovalo preko otoka Paga te potom trajektom Prizna-Žigljen.

GALA HOME 740px

Udruga veterana 4. gardijske brigade
Podružnica za Dubrovačko-neretvansku županiju

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

GALA HOME 740px

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
DNŽ Dodatno 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije