Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

POGODITE ČIME SE DANAS BAVI

Sjećate li se rokera Rafe?

Objavljeno prije

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Rafu pamtimo kao neizmjerno simpatičnog mangupa, rokera koji je osvajao srca curica i bakica osobito tijekom reality shova Story Supernova Music Talents na kojem je i 2003. pobijedio. Tada je Rafael Dropulić imao 20 godina, a za Story.hr je otkrio gdje je i što radi danas, 13 godina kasnije

Rafaelu Dropuliću bilo je tek 15 godina kad je osvojio prvo mjesto publike na festivalu pjevača u rodnim Pločama. Šira Hrvatska upoznala ga je pet godina kasnije, na natjecanju ‘Story Supernova Music Talents’ na kojem je pobijedio. Svi su mu predviđali put rastuće slave, no to baš nije išlo tako.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Rafael je nakon toga doduše još izdao singl ‘Ja sam Rafo’ koji ga je dodatno proslavio i koji je dobio srebrnu ploču, a potom je osvojio drugo mjesto publike na Splitskom festivalu. Dao se odmah i na snimanje prvog albuma, no nakon toga naprasito prestaje njegov svijet pod svjetlima reflektora, barem što se glazbe tiče. Na malim se ekranima pojavio još samo u reality showu ‘Farma’ 2008. godine, a kolika je ta njegova karizma govori činjenica da je i tu odnio pobjedu! Potom se za njega opet nije čulo sve donedavno, kad je na Laudato TV počeo voditi emisiju ‘Blagosljevljen tek’.

Slava mu nije donijela mir

Danas je Rafael sretno oženjen, sa suprugom Marinom živi u Zagrebu i zaposlen je kao viši stručni referent u Odjelu za turizam. Na pitanje zašto se povukao iz svijeta glazbe nakon prvog snimljenog albuma ‘Mangipe’, Rafael odgovara:Htio sam malo odmoriti od showbizza, produbiti odnos s Bogom, završiti fakultet. Doslovno se godinama uopće nisam bavio glazbom. Iznimka su dvije duhovne pjesme mog prijatelja i brata Zvonka Palića Jonathana ‘Dođite i vidite’ i ‘S Petrom naših dana’ koju su zajedno s nama snimili Zorica Kondža i Apostoli mira. Neko vrijeme sam svirao i u crkvenom bendu te u molitvenoj zajednici. Al to je sve onako za dušu, ništa profesionalno’.

Kako kaže, tek kad se povukao pronašao je unutarnji mir, slavu je doživio samo kao ‘dosadnu nuspojavu’.Nikad nisam maštao o slavi. Maštao sam o bendu, koncertima, muziciranju, kreiranju video spotova, druženju s umjetnicima, zapravo o svemu onome što mi je nedostajalo u Pločama jer sam odrastao u generaciji koj se furala na nogomet, a ja sam bio umjetnička duša. Glazba je moju generaciju zaobišla.  A slava… slavu ću sutra možda opet živjeti, pa prekosutra više neću, al’ moje mišljenje o slavi uvijek će biti isto. To je dosadna nuspojava uspjeha i ništa više od toga. Ne baviš se npr. glazbom ili sportom zbog slave. Baviš se nečim jer to voliš, a slava je nešto što se kad tad dogodi ako si u nečemu dobar. To se ne može izbjeći. E sad, netko u tome uživa, a nekome je to naporno. Ja sam ovaj drugi i zato sam se maknuo od svega. Da tako kažem bilo je previše ‘slave’, a premalo glazbe pa sam se udaljio. Možda da je bilo obrnuto…’, kaže ovaj osebujan ‘glazbenik u duši’.

Poruka mladima

Mladima željnima slave poručio je: ‘Slava nije nešto čemu bi čovjek trebao težiti. To je čista ispraznost, a može biti i pogubna za čovjekovo zdravlje i život. I naravno, nema tu sreće. Slava nikome nije donijela sreću. Ne kažem da nema slavnih a sretnih ljudi, samo želim naglasiti da im sreću nije donijela slava. A ako ti se slava kojim slučajem dogodi treba znati da je to velika odgovornost pa ju na taj način treba i koristiti za neko veće dobro.’

Duhovni put

Zanimao nas je njegov duhovni put jer Rafael svoju vjeru uvijek u posvuda ističe, i živi. ‘O tome mogu cijelu knjigu napisati. Tu sam imao dvije faze. Prva faza je bila traženje ‘pravog puta’. Počela je kad sam imao 17 godina. Tada sam puno čitao i istraživao nadnaravno i nevidljivo, jer sam bio uvjeren da postoji nešto više i veće od nas i ovog. Negdje oko dvedesete godine sam nakon predanog traženja i više znakovitih potvrda dobio milost spoznaje da je Isus Krist moj put, a Katolička crkva majka koja će mi pomoći da ga bolje upoznam. I tada je počela druga faza koja traje i danas, a trajat će doživotno – suobličavanje svog života s Isusovim. I to nije nimalo lak put, al je definitivno puno lakši nego neki drugi, a nagrada je velika’, ističe Dropulić.

I njegova supruga Marina, s kojom je u braku pet godina, aktivna je u crkvi.  ‘Brak nam je oboma svetinja, a oboje smo aktivni u katoličkom pokretu koji se zove Neokatekumenski put te nekoliko puta tjedno imamo aktivnosti vezane za zajednicu’, kaže Rafael.

Emisija ‘Blagoslovljen tek’

Uz posao višeg stručnog referenta, Rafael na Laudato TV uređuje i vodi emisiju ‘Blagoslovljen tek’ koja ga ispunjava. ‘To je emisija za sve dobne skupine koja ide u goste ljudima koji osim što dobro kuhaju imaju i snažno svjedočanstvo vjere. Radi se o vrlo zanimljivim pričama i zanimljivim ljudima. Imam i super ekipu s kojom radim  pa se i dobro zabavimo’, ispričao je za kraj Rafael Dropulić.

Autor: G. A./Story.hr

Nastavi čitati

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije