RODITELJI DJECE S TEŠKOĆAMA

Reakcija na izjave Ministarstva socijalne politike i mladih u svezi ukidanja statusa

Radni tim Facebook pokreta "Pomozimo djeci s invaliditetom" reagirao na izjave Ministarstva socijalne politike i mladih u svezi ukidanja statusa.

Objavljeno 30. siječnja 2014. u kategorijama: Hrvatska, News.

rt-pdsi-1

Priopćenje prenosimo u cijelosti..

Reagiramo na izjave ministarstva socijalne politike i mladih kako nije ukinut status njegovatelja: 

Nitko nije ni tvrdio da je ukinut status njegovatelja tj. da je isti brisan iz Zakona – već da je zbog pogrešnog tumačenja SATNICA od strane dva ministarstva , bez njega dugi niz godina ostalo mnogo roditelja . Novi problem je što se zbraja satnica boravka i u udrugama koje su aplicirale na projekte rehabilitacije .

Ukidanjem statusa nakon donošenja novog Zakona – iz istog razloga – te omogućavanje roditelju da ima status i BORAVI PUNU SATNICU s djetetom u školi nisu roditeljiima pomogli već su im onemogućili da i ta 4 sata koja su mogli imati za sebe – nemaju 

Prije donošenja novog zakona uputili smo vam Zahtjeve da se satnica pomaknetj. ukine jer djeca ne idu u “školu” svaki dan – svih 30.tj 31 dan u mjesecu i svih 365 dana u godini već individualno prema svojim mogućnostima boravka s obzirom da je riječ o najtežoj skupini invalida .Ako zbrojimo satnicu 5 puta 5 – to je 25 tjedno … ako tih 25 sati tjedno pomnožimo sa brojem radnih dana u kojima su škole otvorene vrlo brzo dođemo do podatka da su djeca u školama 35 dana u godini tj- 840 sati i to ako u ” školu ” dolaze svaki dan s obzirom na zdravstvene poteškoće .
Ako znamo da se ne osposobljavaju u tim školama za zvanje – da nemaju radnu i poslovnu sposobnost nakon završenog školovanja … onda znamo i da školovanje nije školovanje već rehabilitacija .Ovdje govorimo o djeci koja su uključena u specijalne ustanove i CZA koji jedini ima status škole ,a djeca se ne osposobljavaju za rad . 

Dalje , mnoga djeca nisu uključena u sustav školovanja iako je školovanje obvezno, jer u mjestu boravka nemaju specijalne škole . 

Nadalje , nije se povećao broj korisnika statusa njegovatelja , već su to roditelji i djeca te osobe s invaliditetom koji imaju pravo na njegu i skrb unutar svoje obitelji – a dodjelom statusa im se omogućuje sigurnost jer zbog 24 satne skrbi o djetetu teško pronalaze posao . 

Pitanje je – zašto se uopće ograničava status njegovatelja satnicom ,ako znamo da skrb nije u trajanju 4 ili 5 sati dnevno već svih 365 dana u godini i da svaka osoba sa 100% invaliditetom treba nekoga tko će o njemu brinuti – a uštede državi su veće ako dijete tj. osoba s invaliditetom boravi u obitelji . 

Naglašavmo da invalidnost nije privilegija niti je izbor – a ograničavanje statusa satnicom nije niti humano niti u interesu djeteta, osobe s invaliditetom te njegovog njegovatelja.

S poštovanjem,
Radni tim “Pomozimo djeci s invaliditetom”

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari