Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - VARAŽDIN

Predstava ‘Snjeguljica’ Gimnaziji Metković donijela još jedan ‘Oskar’

Objavljeno prije

Gimnazija - Oskar za Snjeguljicu

Predsjedništvo Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika zaprimalo je kandidature za dodjelu priznanja „Oscar“ za poseban angažman učenika u području „Njemački kao strani jezik“  za školsku godinu 2014./2015.

U sklopu postupka nominacije „Oskara za njemački kao strani jezik“ kandidirao se i 4.b razred Gimnazije Metković s kazališnom predstavom „Snjeguljica“ i odnio ovu prestižnu nagradu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oskar - Gimnazija MetkovicUčenici ovog razreda preuzeli su inicijativu i bajku „Snjeguljica“ pripremili i izveli kao kazališni komad dvojezično na njemačkom i hrvatskom jeziku. Time su bitno pridonijeli poticanju interesa za njemački kao strani jezik u svojoj školi i gradu Metkoviću.

Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika zahvaljuje za izvanredan angažman, nada se uspješnoj budućoj suradnji i pružanju potpore njemačkom kao stranom jeziku u hrvatskom obrazovnom sustavu te čestita na ovom priznanju.“ – stoji na Priznanju.

Na Međunarodnoj konferenciji učitelja i profesora njemačkog jezika održanoj u Varaždinu nagradu je uručila predsjednica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika dr.sc. Irena Horvatić Čajko predsjednici razreda dobitnika Antoniji Stanić koja se u ime cijelog razreda zahvalila na njemačkom jeziku.

Dobitnici ovog skupnog priznanja su: Petra Ivić, Ivana Bunoza, Zvonimir Radić, Ivan Bajo, Stipe Baćilo, Ana Barbir, Marija Brečić, Blaž Bulum, Andrea Dominiković, Antonio Galov, Antonio Ilić, Katarina Ivanković, Anamarija Jakić, Roberto Jerković, Darka Jukić, Nikola Jurković, Lea Kaleb, Nikolina Knežević, AnamariaKrtalić, Lara Leontenko, Lucija Leontenko, Ante Manenica, Hrvoje Maslać, Borna Nikolić, Veronika Paponja, Roko Petrov, Andrijana Plećaš, Marko Popović, Ana Prkačin, Antonija Stanić, Petra Ujdur, Tin Ujdur i mentorice Ana Bebić i  Svjetlana Bebić.

Snjeguljica

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije