Ostanimo u kontaktu

PROVEDBA EU PROGRAMA

Osnovcima besplatno voće u školama

Objavljeno prije

voce-u-skolama

Gotovo 140 tisuća djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole od 2. rujna dobivati će svakog tjedna besplatno svježe voće i povrće kao dodatni obrok. U europski program Shema školskog voća, kojim se promoviraju zdravije prehrambene navike kod djece, uključeno je 836 osnovnih škola i obuhvaćeno 138.334 učenika, pokazuju podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Voće i povrće školama će dostavljati ukupno 15 dobavljača koji su ispunili uvjete iz javnog poziva, objavljenog još u travnju.

Prema pravilniku o provedbi europskog programa – za koji 75 posto novca osigurava Europska komisija, a ostatak država – na listi prihvatljivih proizvoda su mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkve. No, neke škole odlučile su se samo za određeno voće, prenosi Novi List.

Hrvatskoj 1,1 milijun eura

Za provedbu Sheme na razini cijele Europske unije ove je godine izdvojeno gotovo 90 milijuna eura u zajedničkom europskom proračunu, od čega je Hrvatskoj namijenjeno oko 1,1 milijun eura. No, to pokriva tri četvrtine troškova, pa je ostatak Hrvatska morala osigurati u nacionalnom proračunu.

Nastavi čitati
Dodajte komentar

You must be logged in to post a comment Login

Objavite komentar

Najčitanije