POGRANIČNA PODRUČJA

Od 6. svibnja do 1. srpnja izdavanje pograničnih propusnica prema postojećem Sporazumu

Izdavanje pograničnih propusnica prema važećem Sporazumu između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine

Objavljeno 24. travnja 2013. u kategorijama: Hrvatska, Metković, News.

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina sklopile su 2003. godine Sporazum o pograničnom prometu i suradnji, kojim je među ostalim predviđeno izdavanje pograničnih propusnica koje državljanima ugovornih strana s prebivalištem u pograničnom području omogućavaju povlašteni prelazak državne granice preko graničnih prijelaza za pogranični promet.

Pogranično područje je područje uz zajedničku državnu granicu u dubini od pet kilometara koje uključuje naselja u Republici Hrvatskoj i naselja u Bosni i Hercegovini.

Obavještavamo građane sa područja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji prebivaju u naseljima navedenima u priloga A Sporazuma da će podnošenje zahtjeva za izdavanje pograničnih propusnica, prema postojećem Sporazumu, započeti 6.svibnja 2013.godine u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj u Dubrovniku, Policijskim postajama Ston, Gruda (u Cavtatu), Ploče i Metković.

Pogranične propusnice prema sada važećem Sporazumu izdavati će se do sklapanja novog, a najkasnije do 1.srpnja 2013.godine.

Napominjemo, u interesu je spomenutih građana da ranije podnesu zahtjev za izdavanje pogranične propusnice koja će im vrijediti 5 godina od dana izdavanja i s kojom će moći preko graničnih prijelaza za pogranični promet ulaziti na pogranično područje Bosne i Hercegovine. Cijena tih pograničnih propusnica je 60 kuna, a u postupku njihovog izdavanja se sukladno odredbama Zakona o upravnim pristojbama, ne plaća upravna pristojba.

Očekuje se da će pogranične propusnice po novom Sporazumu biti skuplje jer će one biti biometrijske isprave, a i zahtjev za njihovo izdavanje će hrvatski državljani morati podnositi kod nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini.

Sada važeći Sporazum objavljen je u Narodnim novinama – Međunarodni ugovori broj: 3/2005.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari