Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

OBŠIVAČ TUŽI DRŽAVU

Obšivač od države traži 5,3, a oni od njega 13 milijuna kuna

Objavljeno prije

granicni-prelaz

Unatoč svim poteškoćama, uz monitoring Europske komisije radovi na izgradnji Graničnog prijelaza Zaton Doli trebali bi, kako najavljuju u Ministarstvu financija, završiti do kraja travnja, dakle prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Ukupna vrijednost radova na izgradnji ovog graničnog prijelaza iznosi oko pedeset milijuna kuna (35.700.000,00 kn plus PDV).

I dok se očekuje svečano otvaranje ovog graničnog prijelaza, u pozadini Republika Hrvatska vodi pravnu bitku s metkovskom tvrtkom Obšivač koja je prvotno dobila posao i započela s radovima na izgradnji ovog graničnog prijelaza. Tužbu protiv RH, Ministarstva financija, podnio je vlasnik metkovske tvrtke Zoran Obšivač s kojim je 14. ožujka 2012. Ministarstvo financija raskinulo ugovor o izgradnji. Investitor tvrdi da je ugovor s Obšivačem raskinut zbog nepoštivanja ugovornih obveza i dinamike izvođenja radova. Obšivač tvrdi kako to nije točno i da će cijena ovog graničnog prijelaza zbog nemara Ministarstva financija porezne obveznike stajati 50 milijuna kuna. To je, kaže Obšivač, oko 15 milijuna kuna više nego je prvotno s njim bila dogovorena cijena izvođenja radova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U siječnju 2011. potpisao sam ugovor o izgradnji graničnog prijelaza Zaton Doli, a krajem travnja iste godine uveden sam u posao. Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa s mještanima Imotice, vlasnicima zemljišta, već 8. lipnja dobio sam sudsku zabranu izvođenja radova koja je trajala do 26. kolovoza i to zbog propusta Ministarstva financija, a ne moga niti propusta moje tvrtke. Početkom rujna ponovno počinjem s radovima, no iz Ministarstva mi ponovno otežavaju posao tražeći da se iskop materijala odvozi u Luku Ploče. Takav nalog bio je protivan i ugovoru i ugovorenom troškovniku u kojima stoji da višak građevinskog otpada izvođač radova mora odvesti do 45, odnosno 25 kilometara od mjesta iskopa.

Nigdje nije navedeno kako to treba biti Luka Ploče – tvrdi Obšivač, pokazujući nam ugovor u kojem doista ne stoji kako se materijal treba voziti u Luku Ploče.

Držao sam se ugovora. Ako sam se trebao držati te odluke, zašto za nju nisam znao i zbog čega ona nije bila sastavni dio ugovora?- pita se Obšivač, dodajući kako je prevaren.

Od četiri milijuna kuna za obavljene radove ostali su dužni oko 2,5 milijuna kuna − tvrdi Obšivač, nadajući se da će spor koji se vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu biti riješen u njegovu korist. U iščekivanju rješenja spora, Obšivač je od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje zastupa Ministarstvo u ovom slučaju, dobio zahtjev za mirnim rješavanjem spora te od njega traže da on Republici Hrvatskoj isplati oko 13 milijuna kuna prouzročene štete. Nova rasprava sazvana je 14. svibnja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, kad će se doznati tko će kome platiti štetu − Obšivač Republici Hrvatskoj ili oni njemu.

 

Posao predan Požežanima

Izgradnja graničnog prijelaza Zaton Doli trebala bi, kako najavljuju u Ministarstvu financija, završiti do kraja travnja. Nakon raskida ugovora s “Obšivačem”, ponovno je raspisan natječaj te je 3. kolovoza 2012. godine kao najpovoljniji ponuditelj izabrana zajednica ponuditelja i “Magma” d.o.o. iz Požege, s kojima je 4. rujna 2012. godine potpisan ugovor o nastavku izgradnje platoa i čeličnih nadstrešnica, a 24. rujna 2012. godine uvedeni su u posao.

Prenosi Livia Pilaš

VIDEO KONFERENCIJA

Župan Dobroslavić na sastanku s gospodarstvenicima Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić održao je  sastanak putem video konferencije s predstavnicima gospodarskog sektora na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanak je podijeljen u tri grupe prema sektorskim granama gospodarstva na način da su prvu grupu činili predstavnici hotelijera s područja Županije  i to:  Željko Miletić, Vlado Lučić, Đuro Capor,  Ivana Hatvalić, Tomislav Dumančić te Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. U drugoj grupi putem video konferencije kao predstavnici ugostiteljskih objekata i turističkih agencija sudjelovali su Nikolina Farcic, Ante Vlašić, Luko Musladin, Boro Aleksić i Stanko Ljubić, te u trećoj grupi predstavnici proizvodnog i poljoprivrednog sektora, Jerko Andrijić, Davor Martinović, Marina Kapor, Robert Doko i Hrvoje Livaja iz luke Ploče. Također konferencijama su nazočili predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić i Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more.

Kako je župan uvodno naveo, nesporno je da pandemija uzrokovana virusom Covid-19 donosi znatne štete cjelokupnom gospodarstvu, a čija će razina ovisiti o trajanju ovakvog stanja. Također, župan je istaknuo da je Vlada Republike Hrvatske u ovom razdoblju donijela dva paketa mjera pomoći gospodarstvu te da će Županija u potpunosti u okviru svoje nadležnosti sudjelovati u provedbi istih, te također predlagati mjere pomoći iz svoje izravne nadležnosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uz opće mišljenje svih sudionika dosadašnje Vladine mjere ocijenjene su izuzetno kvalitetnim, osobito u vidu brze reakcije i izravnog učinka poglavito u pogledu zadržavanja zaposlenih djelatnika u krizom najpogođenijim sektorima.

Kako su predstavnici hotelski kuća naveli, u ovom razdoblju zadržani su svi djelatnici čemu su doprinijele i mjere Vlade. Prave razmjere krize te njeno trajanje u ovom trenutku teško je predvidjeti. Kako su naveli iz svih hotelskih kuća, razmatra se više scenarija prateći dinamiku krize, a što će biti od utjecaja na daljnje aktivnosti hotelskih kuća. Trenutno stanje je takvo da prihodi tvrtki nisu smanjeni nego oni praktično ne postoje niti u jednom dijelu. Također, svi su hoteli uglavnom bili spremni za ovosezonsko otvaranje te će i ostati na razini spremnosti kako bi isti krenuli s poslovanjem u slučaju povoljnog razvoja ili okončanja pandemije. Ocjenjeno je da je hotelski sektor među najpogođenijim ovom krizom uvažavajući činjenicu da  su hotelski kapaciteti potpuno onemogućeni u radu dok je sam njihov hladni pogon iznimno zahtjevan i obiman u financijskom smislu te se generiraju dnevni gubitci. Naveli su i potrebu potpunog ili djelomičnog otpisa dijela troškova koji se odnose na pojedina davanja osobito u smislu naknada, spomeničkih renti, naknada za koncesije, komunalnih doprinosa itd.

Predstavnici ugostiteljskog i agencijskog sektora istaknuli su također da prihodi ne postoje dok su obveze konstantne. Također, zahvaljujući mjerama zadržani su zaposlenici, međutim kao i kod hotela zaposlenje sezonskih radnika u ovoj situaciji nije moguće, što predstavlja značajan problem za djelatnike koji su očekivali posao već u ovim mjesecima. Osnovni problem ugostiteljima predstavljaju stalni troškovi po pitanju najmova, renti i dr. Kako su naveli predstavnici turističkih agenicija, situacija u našoj zemlji po pitanju prihoda od turizma ista je kao u ostatku Europe. Već sad vidljive su odgode svih aranžmana do lipnja što ostavlja također nadu za eventualnu centralnu sezonu odnosno post sezonu u slučaju povoljne epidemiološke situacije. Također je navedeno da su prema procjenama daleke destinacije uglavnom izgubljene za ovu godinu.

Predstavnici proizvodnih i poljoprivrednih djelatnosti trenutno su manje izloženi utjecajima ove krize od ugostitelja i hotelijera, međutim zbog međuovisnosti svih sektora pravi gubitci tek slijede. Naime, poljoprivredna proizvodnja, vina i drugih proizvoda u slučaja neplasmana u tijeku turističke sezone stvorit će značajne rezerve te će doći u pitanje prihvat novih sirovina na obradu, u svrhu čega predlažu razmatranje visine stope poreza na dodanu vrijednost kako bi domaća proizvodnja bila konkuretna u domaćoj potrošnji.

U ovoj izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji pozitivan je primjer da su poljoprivredne površine obrađene u skladu s dinamikom te i dalje mogu nesmetano biti u obradi. Također, proizvodni pogoni brodogradilišta Radež u ovom trenutku nesmetano rade s 310 zaposelnih te 50 kooperanata, a poslovanje zasad zadržavaju i Poljopromet i Luka Ploče s tim da za budućnost postoje mnoge nepoznanice. Istaknut je kao primjer problem konačne isporuke proizvoda zbog situacije u europskim odredištima ovih proizvoda, Grčke, Italije, Francuske i drugih. Situacija za poslovanje trajektne luke Ploče također se u ovom trenutku može ocjeniti zadovoljavajućom. Mjere Vlade također su bile pravovremene u ovom sektoru.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik, pojasnila je i niz novih mjera osobito u smislu održavanja zaposlenosti te naglasila kako se sukladno Vladinim mjerama uz sufinanciranje moguće vratiti na posao i zaposlene kojima je zbog krize prestao radni odnos tijekom ožujka ove godine. Ti djelatnici imat će ista prava kao i djelatnici kod kojih nije došlo do raskida radnog odnosa. Također je naglasila da će se sve zaključeno predlagati  i provoditi i putem platformi Hrvatske gospodarske komore.

Zaključak sudionika je da su mjere Vlade uvom trenutku doista doprinijele očuvanju prvenstveno radnih mjesta i gospodarskih subjekata, te će biti potrebno nastaviti s istim u narednom razdoblju kako bi se očuvala financijska stabilnost ovih sektora.

Kako je župan naglasio, Županija je u okviru mogućnosti reagirala odmah nakon proglašenja pandemije, osobito u smislu izravnih uplata zdravstvenom sektoru, odgode plaćanja dospjelih naknada i drugih. Također, nastavno na izlaganje nazočnih, Župan je naveo da teret ove zdravstveno gospodarske krize trebaju podnijeti svi dijelovi društva, te da se očekuje solidarnost i pomoć uz Županije i državnih poduzeća, jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, trgovačkih lanaca. Kao zaključci ovog sastanka definirat će se sljedeće incijative: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka.

Također, prema razvoju zdravstvene situacije te primjeni mjera i dalje će se održavati sastanci s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi se pravovremeno reagiralo, predlagalo određene mjere te donosile odluke u svrhu prevladavanja ovog teškog gospodarskog razdoblja koje ćemo zasigurno zajedničkim snagama uspješno prebroditi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije