OBŠIVAČ TUŽI DRŽAVU

Obšivač od države traži 5,3, a oni od njega 13 milijuna kuna

I dok se očekuje svečano otvaranje ovog graničnog prijelaza, u pozadini Republika Hrvatska vodi pravnu bitku s metkovskom tvrtkom Obšivač.

Objavljeno 6. travnja 2013. u kategorijama: Gospodarstvo, Hrvatska, Metković, News.

granicni-prelaz

Unatoč svim poteškoćama, uz monitoring Europske komisije radovi na izgradnji Graničnog prijelaza Zaton Doli trebali bi, kako najavljuju u Ministarstvu financija, završiti do kraja travnja, dakle prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Ukupna vrijednost radova na izgradnji ovog graničnog prijelaza iznosi oko pedeset milijuna kuna (35.700.000,00 kn plus PDV).

I dok se očekuje svečano otvaranje ovog graničnog prijelaza, u pozadini Republika Hrvatska vodi pravnu bitku s metkovskom tvrtkom Obšivač koja je prvotno dobila posao i započela s radovima na izgradnji ovog graničnog prijelaza. Tužbu protiv RH, Ministarstva financija, podnio je vlasnik metkovske tvrtke Zoran Obšivač s kojim je 14. ožujka 2012. Ministarstvo financija raskinulo ugovor o izgradnji. Investitor tvrdi da je ugovor s Obšivačem raskinut zbog nepoštivanja ugovornih obveza i dinamike izvođenja radova. Obšivač tvrdi kako to nije točno i da će cijena ovog graničnog prijelaza zbog nemara Ministarstva financija porezne obveznike stajati 50 milijuna kuna. To je, kaže Obšivač, oko 15 milijuna kuna više nego je prvotno s njim bila dogovorena cijena izvođenja radova.

U siječnju 2011. potpisao sam ugovor o izgradnji graničnog prijelaza Zaton Doli, a krajem travnja iste godine uveden sam u posao. Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa s mještanima Imotice, vlasnicima zemljišta, već 8. lipnja dobio sam sudsku zabranu izvođenja radova koja je trajala do 26. kolovoza i to zbog propusta Ministarstva financija, a ne moga niti propusta moje tvrtke. Početkom rujna ponovno počinjem s radovima, no iz Ministarstva mi ponovno otežavaju posao tražeći da se iskop materijala odvozi u Luku Ploče. Takav nalog bio je protivan i ugovoru i ugovorenom troškovniku u kojima stoji da višak građevinskog otpada izvođač radova mora odvesti do 45, odnosno 25 kilometara od mjesta iskopa.

Nigdje nije navedeno kako to treba biti Luka Ploče – tvrdi Obšivač, pokazujući nam ugovor u kojem doista ne stoji kako se materijal treba voziti u Luku Ploče.

Držao sam se ugovora. Ako sam se trebao držati te odluke, zašto za nju nisam znao i zbog čega ona nije bila sastavni dio ugovora?- pita se Obšivač, dodajući kako je prevaren.

Od četiri milijuna kuna za obavljene radove ostali su dužni oko 2,5 milijuna kuna − tvrdi Obšivač, nadajući se da će spor koji se vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu biti riješen u njegovu korist. U iščekivanju rješenja spora, Obšivač je od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje zastupa Ministarstvo u ovom slučaju, dobio zahtjev za mirnim rješavanjem spora te od njega traže da on Republici Hrvatskoj isplati oko 13 milijuna kuna prouzročene štete. Nova rasprava sazvana je 14. svibnja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, kad će se doznati tko će kome platiti štetu − Obšivač Republici Hrvatskoj ili oni njemu.

 

Posao predan Požežanima

Izgradnja graničnog prijelaza Zaton Doli trebala bi, kako najavljuju u Ministarstvu financija, završiti do kraja travnja. Nakon raskida ugovora s “Obšivačem”, ponovno je raspisan natječaj te je 3. kolovoza 2012. godine kao najpovoljniji ponuditelj izabrana zajednica ponuditelja i “Magma” d.o.o. iz Požege, s kojima je 4. rujna 2012. godine potpisan ugovor o nastavku izgradnje platoa i čeličnih nadstrešnica, a 24. rujna 2012. godine uvedeni su u posao.

Prenosi Livia Pilaš

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari