NOVI ZAKON, NOVA PRAVILA

O dodjeli zemljišta u Neretvi odlučivat će Zagreb

Gradske vlasti Opuzena nisu dodijelile “pripadajućih” dva hektara zemlje branitelju iz Kule Norinske samo stoga što nije bio nastanjen u Opuzenu.

Objavljeno 31. ožujka 2013. u kategorijama: Gospodarstvo, Hrvatska, Metković, News, Opuzen.

zemljisteGradske vlasti Opuzena nisu na temelju raspisanog natječaja o dodjeli državnih parcela poljoprivrednog zemljišta dodijelile “pripadajućih” dva hektara plodne neretvanske zemlje branitelju iz Kule Norinske samo stoga što nije bio nastanjen na gradskom području Opuzena.

Takva obrazloženja i sudbine uopće nisu bile rijetko obrazloženje nadležne natječajne Komisije koja, međutim, ne samo da takve argumente neće moći koristiti u obrazloženju ishoda natječaja, nego o dodjeli “državnih parcela” neće moći ni odlučivati.

Promjenom zakona o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, nadležnost nad tim parcelama s gradova i općina prebačena je na Agenciju za poljoprivredno zemljište koja bi ubuduće o svim dodjelama trebala odlučivati iz Zagreba gdje je sjedište Agencije.
Prema novom zakonu prednost kod višegodišnjeg zakupa imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, registrirani obrti u kojima zaposlene osobe plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje te poreze državi. Naime, novi zakon više ne navodi prednost domicilnom stanovništvu ili pak hrvatskim braniteljima, što je do sada bio slučaj. Tako se raspolaganje državnim hektarima korjenito mijenja.

U gradu Opuzenu je koliko-toliko sređeno stanje i zakup traje još tri godine, nakon čega bi trebala uslijediti nova podjela, dok je natječaj za gradsko područje Metkovića poništen te je sve vraćeno na početak.

Nisu puno odmakli ni grad Ploče te općina Zažablje, gdje također vlada nered s državnim parcelama. Istodobno se općina Kula Norinska spori s gradom Opuzenom oko nadležnosti nad državnim poljoprivrednim zemljištem na lokaciji Luka.

Prenosi Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari