Ostanimo u kontaktu

NOVI ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU INVALIDA

Jedna osoba s invaliditetom na svakih 25 zaposlenih ili poseban doprinos

Objavljeno prije

osobe-s-invaliditetom2

Od 1. siječnja 2014. godine brojne su novine i novi zakoni stupili na snagu. Jedan od takvih je i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Stari zakon o zapošljavanju invalida nije donio rezultate. Novi zakon stoga propisuje poslodavcima da na svakih 25 zaposlenika moraju zaposliti i jednu osobu s invaliditetom. U suprotnom moraju platiti poseban doprinos za njihovu rehabilitaciju i zapošljavanje, kaže Željko Perković, predsjednik Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije.

Zakon je dobar, ali u ovoj situaciji u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo, ne vjerujem da će se, usprkos i ‘mrkvi i batini’, moći ostvariti zapošljavanje osoba s invaliditetom, zato što i zdrave osobe ne mogu naći posao, – naglašava Perković.

Uz to, problem su i zanimanja koja mnogi od njih imaju završena, a od kojih neka jednostavno više ne postoje.

Završili su škole za neke pomoćne cvjećare, telefoniste, što više ne postoji, za knjigovešce, ovisno o njihovim trenutnim sposobnostima. Takav je bio princip školovanja – rekao je Perković.

Zakon bi trebao ići u primjenu čim ministar rada donese pravilnik o zapošljavanju osoba s invaliditetom, prenosi index.hr.

Najčitanije