Ostanimo u kontaktu

Za neredovite platiše

Napokon dobre vijesti iz HNB-a, smanjenje zateznih kamata

Objavljeno prije

guverner_hnb

Nakon što je Hrvatska udruga banaka ustvrdila da ne postoji dužnička kriza pa prema tome ni razlog za dodatne mjere za koje se zauzeo predsjednik države Ivo Josipović, o svemu se izjasnila i Hrvatska narodna banka. Njihov je stav da se ne treba žuriti te da prije “primjene mjera koje bi mogle znatno utjecati na financijska tržišta treba sagledati i pomno provjeriti moguće učinke tih mjera na sve uključene subjekte i tek temeljem rezultata takve provjere odlučiti o njihovoj opravdanosti, korisnosti i primjenjivosti.”

Druga prilika za život

Podsjetimo, predsjednik predlaže da se uvede zabrana ovrha na prostor u kojemu se stanuje, ograniči iznos duga koji se može ovršiti na nekretninama, ograniči ovrhe na periodične dugove do 5 tisuća kuna, smanji cijena ovrha, ali i visina zatezne kamate. Predsjednik također zagovara uvođenje osobnog bankrota koji bi zaduženim građanima dao “drugu priliku za život.” Građani koji bi ušli u bankrot ne bi mogli samostalno raspolagati svojom imovinom, a nakon nekog vremena dio duga bi im se i otpisao. Banke su pak rezervirane prema ideji bankrota, a pogotovo tvrde da je iluzorno očekivati otpis duga.

Hrvatska narodna banka u svojem komentaru ističe da posebnu pozornost valja posvetiti utjecaju  predsjednikovih mjera na stabilnost financijskog sustava, koji je okosnica funkcioniranja gospodarstva. Određena rezerva prema inicijativi s Pantovčaka iščitava se i iz stava središnje banke da je nužno procijeniti i učinke mjera na dostupnost i cijenu kredita, što će biti važna odrednica budućeg razvoja gospodarstva te imati izravan učinak na životni standard stanovništva.

“Kod kreiranja i donošenja mjera potrebno je voditi računa i o tome da će danas uspostavljene mjere kreirati dugoročniji pravni okvir poslovanja na hrvatskom financijskog tržištu. Hrvatski bankovni sustav dobro je kapitaliziran i čvrst, a u interesu je stabilnosti financijskog sustava naše zemlje u cjelini i uspješnog razvoja gospodarstva da takav i ostane”, kažu iz Hrvatske narodne banke. Od svih predsjednikovih inicijativa HNB-u je najviše legla ona o zateznim kamatama.

Poboljšanja za potrošače

HNB navodi da su predložili izmjene odgovarajućih odredaba Zakona o obveznim odnosima te da će se zatezna kamatna stopa utvrđivati na nov način, koji je blizak prijedlogu predsjednika Josipovića. Predsjednik je kazao da je zatezna kamata sada previsoka i nepravedna, do mjere da pojedini vjerovnici namjerno odugovlače sporove i naplatu radi što veće dobiti. Savjetuje stoga da bi zatezna kamata trebala biti određeni broj indeksnih poena – možda dva indeksna poena – veća od redovite kamate. HNB  nadalje navodi da je putem svojih odluka već poboljšao poziciju potrošača, korisnika kredita u odnosu na banke.

Prenosi vecernji.hr

Najčitanije