Ostanimo u kontaktu

VREMEPLOV

Na današnji dan, 3. studenog, rođen je Domagoj Gabrić

Objavljeno prije

Domagoj Gabrić

Na današnji dan 1966. godine u Metkoviću je rođen Domagoj Gabrić koji kao apsolvent likovne akademije odlazi ’91. dobrovoljno u rat gdje pogiba 13. listopada iste godine.

Kao četverogodišnji dječak, Domagoj s roditeljima i sestrom seli u Zagreb. Već u osnovnoj školi u novozagrebačkom naselju Utrine vidljivi su njegovi afiniteti prema crtanju. Upisuje srednju školu Primjenjene umjetnosti, a nakon toga i likovnu akademiju, smjer- grafika, u klasi Miroslava Šuteja.

“Početkom devedesetih Domagoj je Gabrić bio jedan od najtalentiranijih studenata Akademije. Radio je diskontinuirano, s pauzama, no kada bi raspoložen krenuo slikati brzo bi nastalo zanimljivo djelo koje bi jasno pokazivalo da mladi autor ima potencijal za velika ostvarenja.” kazao je o njemu likovni kritičar Saša Pavković.

Ovaj talentirani umjetnik i hrabri branitelj posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a posmrtno su organizirane izložbe njegovih likovnih radova u Metkoviću i u Zagrebu, te je objavljena monografija radova “Domagoj Gabrić”.

Njegove radove možete pogledati i na stranici – Domagoj Gabrić 1966-1991.

(na fotografiji Domagoj završava svoj rad na stadionu NK Neretve u Metkoviću)

Prenosi: Dogodilose.com

Nastavi čitati

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije