PRVI POVEĆANI RAČUNI STIŽU U SVIBNJU

Mjesečni računi za vodu u prosjeku veći za 15 kuna

Mjesečni račun za vodu četveročlane obitelji od travnja će biti prosječno veći za 15 kuna, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar Jakovina

Objavljeno 24. siječnja 2014. u kategorijama: Hrvatska, News.

racuni

Mjesečni račun za vodu hrvatske četveročlane obitelji od travnja će biti prosječno veći za 15 kuna, rekao je u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Poskupljenje je rezultat današnje Vladine izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom se ta naknada od travnja povećava sa sadašnjih 1,35 kuna po prostornom metru (kubiku), na 2,85 kuna.

Prve uvećane račune potrošači će dobiti u svibnju, za potrošnju u travnju.

U Vladi procjenjuju da je prosječna mjesečna potrošnja vode četveročlanog kućanstva oko 10 kubika. Kako će po kubiku voda biti skuplja za 1,5 kuna, proizlazi da će to poskupljenje značiti rast računa za vodu po prosječnom kućanstvu za 15 kuna.

Jakovina naknadu za korištenje voda naziva razvojnom, te smatra da će ona omogućiti realizaciju investicija u vodoprivredu na koje se Hrvatska obvezala ulaskom u Europsku uniju.

Prema toj obvezi, tumači Jakovina, Hrvatska je do 2023. godine dužna u vodno gospodarstvo investirati 4,5 milijardi eura, od čega Hrvatska mora osigurati milijardu i pol, a ostatak se očekuje iz europskih fondova.

Investiranje će, po njegovim riječima, biti usmjereno k stvaranju samoodrživih i ekonomski isplativih vodoopskrbnih sustava. Ubuduće bi ih trebalo biti 21, a sada ih je 160 i većina nije isplativa, piše dubrovacki.hr.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari