Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ETNO-GASTRO MANIFESTACIJA

Metkovski obrtnici se predstavili na ovogodišnjem Vincelovu u Požegi

Objavljeno prije

Požega, Obrtnici grada Metkovića

Trg Sv. Trojstva u Požegi jučer je mirisao na dobru hranu, koju su na svojim štandovima pripremili i ponudili brojni hrvatski obrtnici. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji, Projekt ‘Zeleno – plavo’, koja se po deseti put održava u sklopu požeškog Vincelova.

Program je započeo paljenjem vincelovske vatre i simboličnim rezanjem trsova, a obrtnici i proizvođači iz 13 županija i 25 gradova predstavili su svoju eno-gastro i turističku ponudu.

Svoj štand na ovogodišnjoj manifestaciji imali su i metkovski obrtnici, koje su predstavljali naši sugrađani Davor Planinić i Zoran Glavinić, inače Metkovac sa zagrebačkom adresom. Pripremljena hrana dijelila se besplatno, a da su Udruženje obrtnika Metković dobro predstavili govori i gužva oko njihovog štanda, odnosno vrhunskog rižota koji je vrlo brzo ‘planuo’.

Uz naše predstavnike na ovogodišnjem sajmu su sudjelovali i brojni obrtnici od Dubrovnika, Rijeke, Splita, Šibenika, preko Zagreba, Virovitice, Osijeka Vinkovaca i Vukovara.

Za one koji nisu upoznati, Vincelovo ili Vincekovo, Vinkovo je vinogradarski blagdan, vezan uz dan Sv. Vinka (22. siječnja). Tada vinogradari u regiji, uglavnom Kontinentalna Hrvatska, i to pretežno u središnjim i sjeverozapadnim podregijama, obilaze svoje gorice, da bi se okupili u kleti uz jelo i piće i da bi se družili uz pjesmu i razgovor. Na taj dan na trs koji se simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običaj je odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj seljačkoj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. (Vinopedia)

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije