Ostanimo u kontaktu

ETNO-GASTRO MANIFESTACIJA

Metkovski obrtnici se predstavili na ovogodišnjem Vincelovu u Požegi

Objavljeno prije

Požega, Obrtnici grada Metkovića

Trg Sv. Trojstva u Požegi jučer je mirisao na dobru hranu, koju su na svojim štandovima pripremili i ponudili brojni hrvatski obrtnici. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji, Projekt ‘Zeleno – plavo’, koja se po deseti put održava u sklopu požeškog Vincelova.

Program je započeo paljenjem vincelovske vatre i simboličnim rezanjem trsova, a obrtnici i proizvođači iz 13 županija i 25 gradova predstavili su svoju eno-gastro i turističku ponudu.

Svoj štand na ovogodišnjoj manifestaciji imali su i metkovski obrtnici, koje su predstavljali naši sugrađani Davor Planinić i Zoran Glavinić, inače Metkovac sa zagrebačkom adresom. Pripremljena hrana dijelila se besplatno, a da su Udruženje obrtnika Metković dobro predstavili govori i gužva oko njihovog štanda, odnosno vrhunskog rižota koji je vrlo brzo ‘planuo’.

Uz naše predstavnike na ovogodišnjem sajmu su sudjelovali i brojni obrtnici od Dubrovnika, Rijeke, Splita, Šibenika, preko Zagreba, Virovitice, Osijeka Vinkovaca i Vukovara.

Za one koji nisu upoznati, Vincelovo ili Vincekovo, Vinkovo je vinogradarski blagdan, vezan uz dan Sv. Vinka (22. siječnja). Tada vinogradari u regiji, uglavnom Kontinentalna Hrvatska, i to pretežno u središnjim i sjeverozapadnim podregijama, obilaze svoje gorice, da bi se okupili u kleti uz jelo i piće i da bi se družili uz pjesmu i razgovor. Na taj dan na trs koji se simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običaj je odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj seljačkoj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. (Vinopedia)

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije