Ostanimo u kontaktu

MIJIĆ SE ZAHVALIO SUBORCIMA I ZAPOVJEDNICIMA

Metkovac Blažko Mijić odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog

Objavljeno prije

Blaško Mijić

Screenshot: hrt

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana u Ministarstvu branitelja ministar branitelja Predrag Matić uručio je devet odlikovanja istaknutim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Među njima je i Metkovac Blažko Mijić koji je za junački čin u ratu odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Čestitamo našem Blaški, koji je ovu prigodu iskoristio da se zahvali svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli njegovom odlikovanju.

Želim se ponajprije zahvaliti svojim zapovjednicima, Slobodanu Kevi, koji je pokrenuo postupak predlaganja dodjele odlikovanja, i koji je prikupio opsežnu i cjelovitu dokmentaciju o ratnom djelovanju postrojbe, te profesoru Ninu Kalebu, zapovjedniku PZO 116. brigade, koji je zahtjev upotpunio i uputio, i koji me pedagoškom mirnoćom, u nekim trenucima, dodatno motivirao da od svega ne odustajem.

Zahvalio bi se svojim ratnim drugovima iz odjeljenja „STRELA“, Branku Žderiću, koji me u postrojbu ubacio nakon slučajnog susreta, te drugim sjajnim prijateljima koji su me tamo dočekali, Zoranu Šunjiću, Anti Zovku, Jošku Pandži, Juri Pavloviću, Goranu Živkoviću, Miloradu Dodigu, Robertu Milasu, Zoranu Španjiću i drugima, koji su ovo odlikovanje zaslužili, koliko i ja.

Želim se zahvaliti i svim drugima pripadnicima i zapovjednicima 116. brigade, bez iznimke. Posebna zahvala, svim znanim i neznanim pripadnicima 116. neretvanske brigade, a naročito onima kojih više nema, iz svakog neretvanskog grada, općine i sela, svim bojnama i odjeljenjima, koje sam susretao na terenu, na čukama, u minskim poljima, i bunkerima, pod paljbom i salvama granata, na kiši, suncu i hladnoći, i čija me hrabrost, ustrajnost, i volja, neprekidno motivirala, da u svemu izdržimo do kraja, – za Metkovic News rekao je Mijić.

odlikovani branitelji

Foto: branitelji.hr

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije