Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

Operacija Gladius

Kriminalističko istraživanje kodnog imena Gladius

Objavljeno prije

policija1Na konferenciji su govorili Dražen Rastović voditelj Službe kriminaliteta droga, PNUSKOK-a, Tonći Radibratović načelnik PU dubrovačko-neretvanske, Berislav Lankaš policijski službenik Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a, Hrvoje Neusidl voditelj Odjela kriminaliteta droga PU dubrovačko-neretvanske, Zoran Mandić načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske (BiH) i Slobodan Šašić zamjenik ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

 

Početna saznanja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i PU dubrovačko-neretvanske ukazivala su na postojanje organizirane skupine hrvatskih, bosansko – hercegovačkih i crnogorskih državljana koji se bave krijumčarenjem i preprodajom većih količina droge marihuane sa područja Albanije, preko Crne Gore te Bosne i Hercegovine za ilegalno narko tržište Republike Hrvatske, Srbije i Zapadne Europe.

Ovo višemjesečno kriminalističko istraživanje rezultiralo je uhićenjem ukupno 51 osobe te je zaplijenjeno cca 376 kg marihuane, 523 gramaheroina, 2 biljke cannabis sativa, 7 pištolja, 1 puška, 22,2 kg plastičnog eksploziva, 9 ručnih bombi, 2 samostrela, 4350 komada raznog streljiva, 3 prijenosna računala, više komada mobilnih telefona i SIM kartica te razna druga korespondencija.

U Republici Hrvatskoj uhićeno je 10 hrvatskih državljana i jedna hrvatska državljanka, te dvoje državljana Srbije, dok je jedan hrvatski državljanin u bijegu. Zaplijenjeno je 17,4 kg marihuane, 523 grama heroina, 2 biljke cannabis sativa, 200 g plastičnog eksploziva te više komada različitog oružja i streljiva, digitalne vage, prijenosna računala i mobiteli.

Vrijednost zaplijenjene droge u Republici Hrvatskoj na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 340.000,00 kuna, a ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 5.500.000,00 kuna dok bi u uličnoj preprodaji dostigla i znatno viši iznos.

Sve uhićene osobe na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije su dana 12. i 13. travnja 2013. godine, predane nadležnim državnim tijelima, zbog počinjenja kaznenih djela zločinačko udruženja iz čl. 328. KZ-a u svezi kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a, te zbog kaznenog djela počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st. 1. KZ-a u svezi kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a.

Nastavi čitati
Dodajte komentar

You must be logged in to post a comment Login

Objavite komentar

POLICIJA OBZNANILA DETLJE AKCIJE

U Luci Ploče zaplijenjeno preko pola tone kokaina

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji sa djelatnicima Carinske uprave zaplijenili su 30. ožujka ove godine u Luci Ploče 574.869,00 kilograma kokaina, nakon što je prethodno morem stigao iz Južne Amerike

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nakon uspješno odrađenih akcija u prethodnim mjesecima, nastavili su s intenzivnim postupanjem u području suzbijanja kriminaliteta zlouporabe droga.

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji s djelatnicima Carinske uprave zaplijenili su 30. ožujka ove godine u Luci Ploče 574.869,00 kilograma kokaina, nakon što je prethodno morem stigao iz Južne Amerike.

Od početka ove godine ovo je već treći slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje.

Luka Ploče je pod posebnom opservacijom policijskih i carinskih službenika nakon što je u siječnju i ožujku ove godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska razbila dva lanca krijumčarenja kokaina koji je na isti način pristigao u Republiku Hrvatsku iz zemalja Južne Amerike te se trebao dalje distribuirati kopnenim putem u susjedne zemlje.

Zaplijenjeni kokain vrlo je visoke čistoće te je pronađen u kontejneru u kojem se prevozilo voće.

Nakon pronalaska droge uspostavljena intenzivna međunarodna i međuagencijska suradnja kako bi se utvrdilo sve točne okolnosti slučaja.
Procjenjuje se da bi zaplijenjeni kokain u uličnoj preprodaji dostigao vrijednost od preko 57 milijuna eura.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta utvrđeno je da Republika Hrvatska nije trebala biti konačno odredište zaplijenjenog kokaina već da je kokain bio namijenjen daljnjoj distribuciji na ilegalnim narko tržištima zemalja u regiji.

Sve ostale pojedinosti ne možemo iznositi s obzirom da se i dalje, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi kriminalističko istraživanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije