Ostanimo u kontaktu

NOVA TEORIJA

Gradnja tunela u zaleđu Neuma kao najrazumnije rješenje

Objavljeno prije

Dr. emeritus Munir Jahić koji je tijekom svoje bogate karijere predavao na brojnim sveučilištima diljem bivše Jugoslavije te je u prvoj demokratski izabranoj vladi Bosne i Hercegovine bio ministar prostornog uređenja za tportal je izjavio da Hrvatska, prema sporazumu o granici koji su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, ima pravo graditi most bez traženja suglasnosti BiH.

peljeski-most

Sporazum koji sadašnja hrvatska vlast želi ratificirati zapeo je na drugoj strani u Sarajevu vjerojatno i zbog toga što bi onda Hrvatska mogla napraviti most bez njihove dozvole. BiH, konkretnije tamošnja bošnjačka komponenta, nastoji zaustaviti gradnju mosta kako bi preko fondova Europske unije i težnje Hrvatske za boljim povezivanjem Dubrovnika s maticom izgradila cestu na svom ozemlju ili bolju poziciju za korištenje luke Ploče.

Jahić objašnjava da Hrvatska ima neosporno pravo spojiti svoje obale, ali Konvencija o pravu mora također daje pravo BiH na slobodan prolaz sve do otvorenog mora. ‘To znači da mora biti oslobođen bilo kakvih prepreka, pa i eventualnog mosta koji bi onemogućavao ulazak brodova u zaljev’, naglašava on. U tom slučaju za bilo kakvu gradnju Hrvatska mora imati dopuštenje zainteresirane strane, u ovom slučaju BiH.

Eventualna gradnja mosta posljednjih dana ponovno je uzbudila strasti s obje strane granice, posebno nakon izjava ministara prometa. Prvo je bosanskohercegovački ministar Damir Hadžić izjavio da je nerazumno graditi most, a potom mu je njegov hrvatski kolega uzvratio da se odluka o eventualnoj gradnji neće donijeti u BiH. Jahić kaže da je moguće da Hadžić na račun Pelješkog mosta želi prikupiti političke bodove jer su iduće godine u BiH parlamentarni izbori. Sjetimo se samo kako su se u Hrvatskoj i Sloveniji godinama skupljali bodovi na niskim nacionalističkim strastima u Piranskom zaljevu. Sada se otvara ‘pelješka fronta’.

‘Neki u BiH ne shvaćaju da je Hrvatska postala članica EU-a i da je sada i Bruxelles strana u pregovorima i to ima težinu’, poručio je Jahić. On preferira mogućnost da se BiH premosti tunelom.

‘Zanimljiva ideja je gradnja tunela u zaleđu Neuma koji bi bio tri do četiri puta jeftiniji od mosta. Na putu prema Dubrovniku u tunel bi se ulazilo i izlazilo s teritorija Hrvatske, a moguće je napraviti i izlaz za BiH, ali tamo bi stajala carina’, ispričao je dr. emeritus Jahić. Ni ideja da se Neum zaobilazi korištenjem brojnih brodica njemu nije strana. Jahića žalosti što u cijelu priču oko Pelješkog mosta nije uključena struka, nego glavnu riječ vodi politika. Trebali su izaći s prijedlogom, smatra, pa neka se o njemu raspravlja. ‘Bitno je spustiti loptu na zemlju, kako bi se to reklo nogometnim žargonom, i vidjeti što je optimalno vodeći se interesima i jedne i druge strane, s tim da optimalno rješenje ne mora nužno biti najjeftinije’, zaključio je Jahić.

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije