NA KRAJU ODLUČUJU DIZAJNERI

Građani ipak neće birati izgled registarskih tablica

Pored više stotina prijedloga građana za nove registarske pločice, Vlada je ipak odlučila izabrati rješenje čiji su autori ugledni dizajneri.

Objavljeno 13. siječnja 2014. u kategorijama: Hrvatska, News.

nove-tablice

Prijedlozi građana za nove registarske pločice dosad su stizali na adresu MUP-a, a primili su ih više od pet stotina.

No, Vlada će očito izabrati rješenje čiji su autori ugledni dizajneri Nikola Đurek, Boris Ljubičić i još trojica

Podsjetimo da su pločice, koje su bile poslužile kao poziv na raspravu o novom izgledu, prije mjesec dana svi dizajneri jednoglasno ocijenili kao katrastrofalne: moglo se čuti da će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti. Dizajn je nemušt, generički, šlampav i ukida elementarno pravo na čitkost, bili su neki od prigovora.

Revolt je izazvala i činjenica da se za njihov dizajn nije pitalo struku. Od dizajnerske smo zajednice saznali da imamo već razrađeno rješenje s kojim su nadležni upoznati, a autor je jedan od najboljih svjetskih tipografa Nikola Đurek (font Amelie), zajedno s poznatim dizajnerom Borisom Ljubičićem i još troje autora.

U međuvremenu je ministar Ostojić bio gost tribine u Dizajnerskom društvu gdje je dogovoreno da će poštivati sugestije struke. Rekao je da su prikazana rješenja bila tek predlošci za razmišljanje.

Dizajnerska struka sada predlaže spomenute tablice (Đurek, Ljubičić i suradnici) ili međunarodni natječaj. Nemamo potvrdu iz MUP-a da će uzeti rješenje koje dizajneri hoće. – Ne postoji rok za promjenu tablica, imamo dovoljno vremena, a ima i drugih parametara osim dizajna koje treba odrediti – kaže za jutarnji.hrglasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš.

Prenosi: dubrovacki.hr Foto: jutarnji.hr

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari