Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA

EU poljoprivrednike vraća u školske klupe! Opuzen centar edukacije u dolini Neretve

Objavljeno prije

eu poljoprivreda

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je velike promjene domaćim poljoprivrednicima. Kako prenosi Slobodna Dalmacija dalmatinski će voćari, povrtlari i vinogradari u ovoj godini morati ponovno sjesti u školske klupe kako bi stekli formalno obrazovanje o pravilnoj primjeni pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivrednici nisu oduševljeni ovakvom odlukom, ali svejedno ju moraju ispoštovati.

– Ne znam puno o tome, osim da je edukacija obvezna za sve poljoprivrednike, što nikako nije u redu jer nije besplatna – kaže Jure Stanić, predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskoga gospodarstva iz Opuzena.

– Nisam protiv edukacije i dodatne naobrazbe profesionalnih poljoprivrednika, ali mali poljoprivrednici, koji se usput bave tom djelatnošću, na raspolaganju trebaju imati poljoprivredne savjetnike, koji se ionako financiraju iz državnog proračuna. Osim toga, ne može se za tako kratko vrijeme naučiti poljoprivredna djelatnost. Mislim da je to samo uzimanje novca od poljoprivrednika da bi se zadovoljila zakonska forma – kaže Stanić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Opuzen kao mjesto edukacije u dolini Neretve

Edukaciju u dolini Neretve provodit će Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu. Izobrazba je obvezna za sve profesionalne poljoprivrednike, a sastoji se od osnovnog i dopunskog modula. Osnovni se modul izučava 15 sati, dok se obnavljanje stečenog znanja provodi u pet nastavnih sati u roku od pet godina.

Ipak, da bi pristupili edukaciji, poljoprivrednici moraju biti punoljetni te imati minimalno završenu osnovnu školu, a obveza slušanja i polaganja ispita odnosi se i na agronome visoke i više stručne spreme ako imaju registriran obrt ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Svi obveznici edukacije moraju završiti osnovni modul izobrazbe najkasnije do 26. studenoga 2015. godine. Nakon tog datuma zaštitna sredstva neće se moći kupiti bez identifikacijske iskaznice (koja je neprenosiva i vrijedi samo uz osobnu iskaznicu), a koja će se moći dobiti tek nakon provedene edukacije i uspješno položenog ispita u ovlaštenoj ustanovi kod ovlaštenih predavača.

– Edukacija poljoprivrednika itekako je dobrodošla budući da se svakodnevno mijenjaju trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, zakonodavac je u ovom slučaju previdio jednu bitnu stvar, a to je da su obveznici polaganja ispita i, primjerice, agronomi više ili visoke stručne spreme koji imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili obrt. Dodatna edukacija agronoma o upotrebi pesticida, koji su to već slušali na fakultetu, besmisleno i nepotrebno.- ističe agronom Robert Doko.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije