Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

POLITIČKE AMBICIJE

Božo Petrov najavio kandidaturu za Sabor

Objavljeno prije

Božo Petrov

Očekujte nas, dolazimo, poručio je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov u četvrtak navečer na chatu Barometra, najavljujući kandidaturu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Petrov nije htio otkriti u kojem aranžmanu planira izaći na izbore, niti da li bi to bilo samo u X. izbornoj jedinici ili pak na razini čitave države.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Božo Petrov i njegovi suradnici u MOST-u ozbiljno rade na gospodarskom programu i mjerama koje bi zaustavile pad gospodarstva, riješile ustroj državne uprave i ‘ostale hrvatske boljke’.

Na pitanje kako će i kojim projektima potaknuti gospodarstvo u Metkoviću i Dolini Neretve, Petrov kao najvažniji projekt najavljuje pokretanje velikog proizvodnog i prerađivačkog pogona za voće i povrće, koji bi trebao otvoriti direktnih 20-50 radnih mjesta i još čitav niz indirektnih, jačajući lokalne poljoprivredne proizvođača. Nakon toga osnovat će još nekoliko firmi koje bi pratile pogon, a u trećoj fazi bi se išlo na osnivanje poljoprivrednog klastera. Sve skupa bi funkcioniralo po principu javno-privatnog partnerstva a prva faza, dakle osnivanje prerađivačkog pogona, trebala bi biti realizirana već iduće godine.

Cijeli članak pročitajte na Večernjakovom cahtu Barometar.hr.

Nastavi čitati

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije