Od lipnja kreće nova državna represija

Ako imate nepodmirenu prometnu kaznu nećete moći ni auto registrirati

Sa 1. lipnjom i izmjene Prekršajnog zakona kojim će se srezati mogućnosti izbjegavanja plaćanja kazni.

Objavljeno 17. travnja 2013. u kategorijama: Hrvatska, News.

Policija-kontrolaOd lipnja stupaju na snagu izmjene Prekršajnog zakona. Uvodi se niz mehanizama kojima će se srezati mogućnosti izbjegavanja plaćanja kazni. Ako imate prekršajnu kaznu koju niste platili, ulazite u “Registar izrečenih, a nenaplaćenih novčanih kazni”.

Mjesto na popisu u registru znači da će prekršiteljima neplatišama biti uskraćeno izdavanje niza dokumenata: neće moći izvaditi ili produljiti vozačku dozvolu, registrirati vozilo, sudjelovati na natječaju u postupcima javne nabave, osnovati pravni subjekt, registrirati obrt i samostalnu djelatnost, koncesiju i subvenciju.

Zabrana će vrijediti do trenutka kad se plati kazna ili do nastupa zastare izvršenja − tri godine od pravomoćnosti odluke. Očekuje se da će se pola godine nakon stupanja na snagu izmjena Prekršajnog zakona steći svi tehnički uvjeti za primjenu registra u praksi.

Neplatiše će imati rok do početka sljedeće godine da saniraju dugove ili će im se odbijati izdavanje dokumentacije. Uskraćivanje dokumenata neće biti ovisno o vrsti prekršaja.

Očekujemo da će se postići učinkovitija naplata prekršajnih kazni, što je do sada bio popriličan problem. Novina je i što će rad za opće dobro biti samo jedna od alternativa rješavanja naplate − rekao je Sergej Abramov, glasnogovornika Ministarstva pravosuđa.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari