Ostanimo u kontaktu

PRIVATIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN

Zašto 70 radnika HŽ u Pločama ostaje bez posla?

Objavljeno prije

željeznica, vlak, lokomotiva

O privatizaciji bivše društvene imovine i javnih poduzeća napisane su stotine tisuća kartica novinskih tekstova. Međutim, kako se navike teško mijenjaju, tisuće radnika ostaju bez posla. Među njima je i oko 70 radnika HŽ Carga iz Ploča čija uprava je prijevoz tereta iz Luke Ploče prepustila privatnoj tvrtki, koja te poslove obavlja u suradnji sa željeznicama Fedarcije BiH.

Kako ta tvrtka ne posjeduje lokomotive, iznajmljuje ih od Federacije, a dio zaposlenika (strojovođe i ostale) preuzela je na čudan način od HŽ Carga, dok će ostali radnici vjerojatno ostati bez posla.

U kratkom razdoblju ta nova tvrtka preuzela je oko 60 posto prometa za BiH, iako su sve te poslove uspješno obavljali radnici HŽ Carga.

Inače, ta nova tvrtka preuzela je terete u kolovozu, u vrijeme godišnjih odmora.

Sindikalni povjerenici strojovođa ističu da željeznice Federacije HŽ Cargu duguju preko 10 milijuna eura za ranije obavljene poslove i usluge! Inače, prije nekoliko godina, a to je poznato lokalnoj i široj javnosti, ukinut je i putnički promet Sarajevo-Ploče, pa danas putnici iz BiH i svijeta stižu vlakom do Čapljine, a onda se prevoze autobusima do Ploča, Makarske ili otoka. U Pločama se pitaju zar je moguće da vlakovi ne mogu do Ploča, grada u kojemu postoji sva potrebita infrastruktura i tradicija prihvata putnika, a i lokalna bi zajednica od putničkog prometa imala itekako značajnu korist.

Treba znati da je Luka Ploče do početka Domovinskog rat ostvarivala promet do 4.800.000 tona, a u proteklim godinama do 2,5 milijuna tona. Lako je onda izračunati koliko će zaraditi privatna tvrtka bez vlastitih lokomotiva i vagona, kada može iznajmljivati lokomotive i vagone od željeznica federacije BiH, i otimati stručne radnike HŽ Cargu? Znači, privatniku se isplati poslovati na taj način, a HŽ Cargu kao državnoj tvrtki se ne isplati.

Gdje je tu ekonomska logika, što će biti s radnicima u Pločama koji ostaju bez posla, i kako će Hrvatske željeznice bolje poslovati, kao da nikoga ne zanima.

Pero Jakić

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije