PRIVATIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN

Zašto 70 radnika HŽ u Pločama ostaje bez posla?

Objavljeno 17. listopada 2017. u kategorijama: Gospodarstvo, News, Ploče.

željeznica, vlak, lokomotiva

O privatizaciji bivše društvene imovine i javnih poduzeća napisane su stotine tisuća kartica novinskih tekstova. Međutim, kako se navike teško mijenjaju, tisuće radnika ostaju bez posla. Među njima je i oko 70 radnika HŽ Carga iz Ploča čija uprava je prijevoz tereta iz Luke Ploče prepustila privatnoj tvrtki, koja te poslove obavlja u suradnji sa željeznicama Fedarcije BiH.

Kako ta tvrtka ne posjeduje lokomotive, iznajmljuje ih od Federacije, a dio zaposlenika (strojovođe i ostale) preuzela je na čudan način od HŽ Carga, dok će ostali radnici vjerojatno ostati bez posla.

U kratkom razdoblju ta nova tvrtka preuzela je oko 60 posto prometa za BiH, iako su sve te poslove uspješno obavljali radnici HŽ Carga.

Inače, ta nova tvrtka preuzela je terete u kolovozu, u vrijeme godišnjih odmora.

Sindikalni povjerenici strojovođa ističu da željeznice Federacije HŽ Cargu duguju preko 10 milijuna eura za ranije obavljene poslove i usluge! Inače, prije nekoliko godina, a to je poznato lokalnoj i široj javnosti, ukinut je i putnički promet Sarajevo-Ploče, pa danas putnici iz BiH i svijeta stižu vlakom do Čapljine, a onda se prevoze autobusima do Ploča, Makarske ili otoka. U Pločama se pitaju zar je moguće da vlakovi ne mogu do Ploča, grada u kojemu postoji sva potrebita infrastruktura i tradicija prihvata putnika, a i lokalna bi zajednica od putničkog prometa imala itekako značajnu korist.

Treba znati da je Luka Ploče do početka Domovinskog rat ostvarivala promet do 4.800.000 tona, a u proteklim godinama do 2,5 milijuna tona. Lako je onda izračunati koliko će zaraditi privatna tvrtka bez vlastitih lokomotiva i vagona, kada može iznajmljivati lokomotive i vagone od željeznica federacije BiH, i otimati stručne radnike HŽ Cargu? Znači, privatniku se isplati poslovati na taj način, a HŽ Cargu kao državnoj tvrtki se ne isplati.

Gdje je tu ekonomska logika, što će biti s radnicima u Pločama koji ostaju bez posla, i kako će Hrvatske željeznice bolje poslovati, kao da nikoga ne zanima.

Pero Jakić

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari