Ostanimo u kontaktu

DRŽAVA POTIČE RAZVOJ

Za oporavak i razvoj potpomognutih područja 60 milijuna kuna

Objavljeno prije

Dolina Neretve

Za gospodarski oporavak slabije razvijenih područja u Hrvatskoj a u cilju sprječavanja iseljevanja stanovništva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i ove će godine nastaviti s Programom održivog razvoja lokalne zajednice te je u tu svrhu osiguralo 60 milijuna kuna za oporavak i razvoj potpomognutih područja. Kroz projekte komunalne i socijalne infrastrukture u lokalnim zajednicama sredstva će se ulagati u nerazvrstane ceste, nogostupe, lokalne vodovodne i kanaliazcijske mreže, u javnu rasvjetu, dječje vrtiće i igrališta, školske, javne i zdravstvene objekte te u druge svrhe.

Spomenuti je program nacionalna mjera radi ostvarenja regionalnog razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti te predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja.

Sredstva za provedbu Programa osigurana su u Državnom proračunu za 2018. godinu, s projekcijama za 2019., i 2020. godinu. Nositelj toga programa je Uprava za potpomognuta područja koja je i odgovorna za sve programske aktivnosti. Vrednovanje projektnih prijedloga i sami odabir nekog projekta u nadležnosti je posebnog Povjerenstva kojega imenuje Ministarstvo, odnosno ministrica Žalac.

Podnositelji zahtjeve za dodjelu sredstava podnose na temelju poziva za projekt koji će se sufinancirati u tekućoj godini, a te zahtjeve mogu podnositi jedinice lokalne i područne samouprave sukladno odlukama kojima su stekle status potpomognutog područja. Ukupna vrijednost sufinanciranja od strane Ministarstva po korisniku može iznositi najviše milijun kuna s PDV-om bez obzira na broj odobrenih projekata.

Ministarstvo neće financirati projekte čija je vrijednost manja od 100 tisuća kuna.

Prema planu raspodjele sredstava po hrvatskim županijama, najviše sredstava ove godine namijenjeno je Osječko-baranjskoj županiji, 6,1 milijuna kuna, zatim Vukovarsko-srijemskoj 5,6, i Brodsko-posavskoj 5 miljuna kuna, a najmanje će sredstava dobiti  Istarska županija (200 tisuća kuna), Dubroačko-neretvanska i Primorsko-goranska po 700 tisuća, te Zagrebačka županija 1,5 milijuna kuna.

Krajem ove ili početkom slijedeće godine bit će zanimljivo analizirati za koliko će se smanjiti broj iseljenih hrvatskih građana i za koliko će se postotaka poboljšati gospodarska i socijalna struktura potpomgnutih područja, kao i opći uvjeti života na tim područjima zahvaljujući sredstvima za održivi razvoj lokalnih zajednica.

Pero Jakić

Nastavi čitati

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije