Ostanimo u kontaktu

TRI VELIKA PROJEKTA ZA OPĆINU SLIVNO

Razgovarali smo s načelnikom Općine Slivno, Smiljanom Mustapićem

Objavljeno prije

Smiljan Mustapić, načelnik Općine Slivno

U vremenu kada dobar dio doline slobodno da kažemo projektno stagnira mala Općina Slivno, bivša sastavnica velike Općine Metković, na pragu je realizacije značajnih projekata. Sa godišnjim proračunom od svega pet milijuna kuna u Općinu, koja po posljednjem popisu stanovništva broji dvije tisuće stanovnika, dolaze tri velika projekta, a to su Kanalizacijski sustav odvodnje otpadnih voda naselja Blace, Biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i Reciklažno dvorište.

Načelnik Općine Slivno, gospodin Smiljan Mustapić, u razgovoru nam je potvrdio da je prikupljena sva potrebna dokumentacija i čeka se potvrda projekta.

O Kanalizacijskom sustavu odvodnje otpadnih voda naselja Blace i Biljnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda gospodin Mustapić nam je rekao:

– To je ono najaktualnije što sad radimo. Završena je projektna dokumentacija za Kanalizacijski sustav odvodnje otpadnih voda naselja Blace, kanalizaciona mreža, što je jedan dio, i drugi Biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Kosovići, između Trna i Blaca. Projektna dokumentacija za tu investiciju iznosila je 450.000 kuna, i to je Općina Slivno sama isfinancirala. Sad smo u fazi prikupljanja uvjeta za lokacijsku dozvolu koju očekujemo za jedno mjesec dana, u svakom slučaju tokom ovog ljeta nadamo se dozvoli za ova dva projekta. Korak nakon toga je putem Europskih fondova i uz pomoć Hrvatskih voda iznaći sredstva za odraditi tu investiciju koja ukupno iznosi negdje između 11 – 12 milijuna kuna.

O samom modelu financiranja, Mustapić nam je rekao:

– U tom projektu imamo potporu Hrvatskih voda, uz čiju ćemo pomoć aplicirati na Europske fondove i uz omjer 90/10 ili 85/15 posto, dakle da Općina sufinancira 10 do 15 posto a ostalo iz fondova, realizirati taj projekt. To je i jedini način, jer naš je proračun negdje oko pet milijuna kuna i ne bi bilo realno, jer ni veće općine takvu infrastrukturnu mrežu, tipa kanalizacije ne rješavaju iz vlastitih sredstava.

Mala smo Općina ali uz ovaj imamo još dva odvojena sustava, jedan je Klek – Duboka – Komarna, koji preko Neuma ide na Mljetski kanal, za koji također postoji dokumentacija, i sad smo u međuvremenu prije dva mjeseca završili i izradu Izvedbenog projekta Kanalizacijskog sustava odvodnje otpadnih voda naselja Podgradina i Vlaka. To je onaj dio uz Neretvu koji graniči s Opuzenom i taj sustav bi se vezao na Opuzen na njihov prečistač, dodao je Mustapić.

O projektu izgradnje Reciklažnog dvorišta, kojeg su po Zakonu o komunalnom gospodarstvu općine i gradovi na svom prostoru dužni imati, gospodin Mustapić iznosi:

– Mi smo među prvima u Županiji koji smo izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju Reciklažnog dvorišta. Također je u tijeku dozvola za potvrdu glavnog projekta, ispunjeni su svi uvjeti i očekujemo je negdje za mjesec dana. Vrijednost projektne dokumentacije iznosi oko 60-70 tisuća kuna, tu moram reći da smo od Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva dobili 60.000 kuna za taj dio, dok smo mi financirali ostatak. Vrijednost cijelog projekta je negdje oko milijun kuna, a sredstva planiramo iznaći preko Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, i uvjeren sam da ćemo ih dobiti jer imamo lokaciju u vlasništvu jedan kroz jedan, i sve potrebne papire tako da ne vidim nikakav razlog da se ove zime, ili eventualno slijedećeg proljeća ne realizira izgradnja Reciklažnog dvorišta na području Općine Slivno, potvrdio nam je Mustapić, te dodao: – Specifično je, mi smo turistička općina i takorekući svakodnevno se borimo s krupnim otpadom koji se baca na različita mjesta. Ljudi kada renoviraju kuće, vikendice neodgovorno to odlože na bilo koje mjesto, ali evo na ovaj način će to biti posebno razdvajano u reciklažnom dvorištu tako da se nadam da će Općina samim tim biti i urednija.

Nedvojbeno je da u tim projektima leži razvoj i perspektiva. Budući da je Općina Slivno pri kraju i s projektom Katastarske izmjere, a sama Općina je solidno infrastrukturno pokrivena – svaka kuća ima vodu i sve druge potrebne priključke, ceste su u relativno dobrom stanju, rješenjem problema kanalizacione mreže Mustapić s razlogom Općinu Slivno vidi investitorima vrlo atraktivnom.

Tekst: Dalibor Čutura

VINOGORJE KOMARNA

Vina Terra Madre, Rizman i Volarević osvajaju američko tržište

Objavljeno prije

Kako nam je nedavno u razgovoru gosp. Davor Martinović i najavio, vina iz Vinogorja Komarna; Terra Madre, Rizman i Volarević naći će se na policama diljem Amerike.

Kako piše Metković.hr, Američka tvrtka Croatian Premium Wine Imports, Inc. (CPWI) sa sjedištem u Bostonu dobila je saveznu dozvolu za uvoz hrvatskih vina u SAD, a nama je zanimljivo da će početi s vinima iz Vinogorja Komarna, tj. vinarijama Rizman, Terra Madre i Volarević.

Budući da ima izravan pristup brojnim dalmatinskim vinarijama koje proizvode autohtone sorte, kao što su plavac mali, pošip i tribidrag (izvorna sorta poznata u SAD-u pod imenom “Zinfandel”), CPWI će početi surađivati s vinarijama u Komarni, koje su usredotočene na proizvodnju vrhunskih vina, uključujući crvena, bijela i rosé vina.

S obzirom na to da potpredsjednica Uprave za upravljanje robnim markama tvrtke CPWI Mirena Bagur korijene vuče iz Metkovića, tj. Dubrovačko-neretvanske županije, prvo partnerstvo započeo je upravo s područjem Komarne. Inače, Mirenin suprug Win Burke predsjednik je i glavni izvršni direktor tvrtke.

Vinogorje Komarna sastoji se od sedam vinarija udruženih pod nazivom K7 (Komarna sedam).

– Vinarije se vode rijetko viđenim suradničkim pristupom radu u svim elementima proizvodnje vina, uključujući zajedničko postavljanje meteorološke stanice, suradnju u području navodnjavanja te ostale segmente poslovanja, poput distribucije vina – rekla je za Metkovic.hr gđa Bagur.

Mihovil Štimac, predsjednik Udruge K7, ističe da se raduju dugoročnom partnerstvu s CPWI timom za uvoz i distribuciju K7 vina te navodi da se Udruga, uz prepoznatost kvalitete svojih vina u Hrvatskoj i Europi, također nada povećanju njihove prisutnosti i vidljivosti u SAD-u.

Više o tvrtki Croatian Premium Wine Imports možete doznati na njezinu mrežnom mjestu www.croatianpremiumwine.com.

Nastavi čitati
HDZ – Čestitka

Najčitanije