Ostanimo u kontaktu

TRI VELIKA PROJEKTA ZA OPĆINU SLIVNO

Razgovarali smo s načelnikom Općine Slivno, Smiljanom Mustapićem

Objavljeno prije

Smiljan Mustapić, načelnik Općine Slivno

U vremenu kada dobar dio doline slobodno da kažemo projektno stagnira mala Općina Slivno, bivša sastavnica velike Općine Metković, na pragu je realizacije značajnih projekata. Sa godišnjim proračunom od svega pet milijuna kuna u Općinu, koja po posljednjem popisu stanovništva broji dvije tisuće stanovnika, dolaze tri velika projekta, a to su Kanalizacijski sustav odvodnje otpadnih voda naselja Blace, Biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i Reciklažno dvorište.

Načelnik Općine Slivno, gospodin Smiljan Mustapić, u razgovoru nam je potvrdio da je prikupljena sva potrebna dokumentacija i čeka se potvrda projekta.

O Kanalizacijskom sustavu odvodnje otpadnih voda naselja Blace i Biljnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda gospodin Mustapić nam je rekao:

– To je ono najaktualnije što sad radimo. Završena je projektna dokumentacija za Kanalizacijski sustav odvodnje otpadnih voda naselja Blace, kanalizaciona mreža, što je jedan dio, i drugi Biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Kosovići, između Trna i Blaca. Projektna dokumentacija za tu investiciju iznosila je 450.000 kuna, i to je Općina Slivno sama isfinancirala. Sad smo u fazi prikupljanja uvjeta za lokacijsku dozvolu koju očekujemo za jedno mjesec dana, u svakom slučaju tokom ovog ljeta nadamo se dozvoli za ova dva projekta. Korak nakon toga je putem Europskih fondova i uz pomoć Hrvatskih voda iznaći sredstva za odraditi tu investiciju koja ukupno iznosi negdje između 11 – 12 milijuna kuna.

O samom modelu financiranja, Mustapić nam je rekao:

– U tom projektu imamo potporu Hrvatskih voda, uz čiju ćemo pomoć aplicirati na Europske fondove i uz omjer 90/10 ili 85/15 posto, dakle da Općina sufinancira 10 do 15 posto a ostalo iz fondova, realizirati taj projekt. To je i jedini način, jer naš je proračun negdje oko pet milijuna kuna i ne bi bilo realno, jer ni veće općine takvu infrastrukturnu mrežu, tipa kanalizacije ne rješavaju iz vlastitih sredstava.

Mala smo Općina ali uz ovaj imamo još dva odvojena sustava, jedan je Klek – Duboka – Komarna, koji preko Neuma ide na Mljetski kanal, za koji također postoji dokumentacija, i sad smo u međuvremenu prije dva mjeseca završili i izradu Izvedbenog projekta Kanalizacijskog sustava odvodnje otpadnih voda naselja Podgradina i Vlaka. To je onaj dio uz Neretvu koji graniči s Opuzenom i taj sustav bi se vezao na Opuzen na njihov prečistač, dodao je Mustapić.

O projektu izgradnje Reciklažnog dvorišta, kojeg su po Zakonu o komunalnom gospodarstvu općine i gradovi na svom prostoru dužni imati, gospodin Mustapić iznosi:

– Mi smo među prvima u Županiji koji smo izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju Reciklažnog dvorišta. Također je u tijeku dozvola za potvrdu glavnog projekta, ispunjeni su svi uvjeti i očekujemo je negdje za mjesec dana. Vrijednost projektne dokumentacije iznosi oko 60-70 tisuća kuna, tu moram reći da smo od Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva dobili 60.000 kuna za taj dio, dok smo mi financirali ostatak. Vrijednost cijelog projekta je negdje oko milijun kuna, a sredstva planiramo iznaći preko Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, i uvjeren sam da ćemo ih dobiti jer imamo lokaciju u vlasništvu jedan kroz jedan, i sve potrebne papire tako da ne vidim nikakav razlog da se ove zime, ili eventualno slijedećeg proljeća ne realizira izgradnja Reciklažnog dvorišta na području Općine Slivno, potvrdio nam je Mustapić, te dodao: – Specifično je, mi smo turistička općina i takorekući svakodnevno se borimo s krupnim otpadom koji se baca na različita mjesta. Ljudi kada renoviraju kuće, vikendice neodgovorno to odlože na bilo koje mjesto, ali evo na ovaj način će to biti posebno razdvajano u reciklažnom dvorištu tako da se nadam da će Općina samim tim biti i urednija.

Nedvojbeno je da u tim projektima leži razvoj i perspektiva. Budući da je Općina Slivno pri kraju i s projektom Katastarske izmjere, a sama Općina je solidno infrastrukturno pokrivena – svaka kuća ima vodu i sve druge potrebne priključke, ceste su u relativno dobrom stanju, rješenjem problema kanalizacione mreže Mustapić s razlogom Općinu Slivno vidi investitorima vrlo atraktivnom.

Tekst: Dalibor Čutura

GOSPODARSTVO

Kineski ministar poljoprivrede s izaslanstvom u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Ministar poljoprivede NR Kine Han Changfu s izaslanstvom, u pratnji ministra poljoprivrede RH Tomislava Tolušića i njegovih suradnika, u posjetu je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tijekom posjeta poluotoku Pelješcu s visokim gostima se susrela zamjenica župana Žaklina Marević.

Budući da su članovi kineskog izaslanstva izrazili zanimanje za poljoprivredu na području naše županije, a posebice za marikulturu, izaslanstva su posjetila i uzgajalište školjaka u mjestu Luka na Pelješcu, gdje su se iz prve ruke imali priliku upoznati s načinom uzgoja ove poznate stonske delicije.

Kineski ministar poljoprivrede posjetio Dubrovačko-neretvansku županiju

Tijekom susreta bilo je riječi i o vinarstvu i vinogradarstvu, a razgovaralo se o turizmu kao najvažnijoj gospodarskoj grani, poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve, s naglaskom na proizvodnju mandarina, kao i o tome koje bi bile mogućnosti ulaganja gospodarstvenika iz NR Kine na području naše županije.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije