Ostanimo u kontaktu

OBEŠTEĆENJE RADNIKA PLOČANSKOG PLOBESTA

219 tisuća kuna po radniku koji je bio izloženi štetnom djelovanju azbesta

Objavljeno prije

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u petak je na “e-Savjetovanju” pokrenulo savjetovanje o prijedlogu zakona o obeštećenju radnika Plobesta iz Ploča, kojim se želi riješiti pitanje radnika te tvrtke u stečaju koji su bili izloženi štetnom djelovanju azbesta, priopćeno je iz Ministarstva.

Sukladno nacrtu prijedlogu, prema evidencija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pravo na obeštećenje imalo bi 510 radnika koji su od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine (najmanje pet godina rada) bili izloženi azbestu.

Predlaže se obeštećenje od 219 tisuća kuna po radniku.

Rješenje o zahtjevu za obeštećenje, koji radnik treba podnijeti u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu, u prvom stupnju donosio bi Fond za zaštitu okoliša i energetiku, a u drugom stupnju povjerenstvo za žalbe čije članove imenuje Vlada.

S obzirom da se radi o obeštećenju radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, predlaže se da isplatu obavlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Savjetovanje je otvoreno do 16. veljače.

HINA

VINOGORJE KOMARNA

Vina Terra Madre, Rizman i Volarević osvajaju američko tržište

Objavljeno prije

Kako nam je nedavno u razgovoru gosp. Davor Martinović i najavio, vina iz Vinogorja Komarna; Terra Madre, Rizman i Volarević naći će se na policama diljem Amerike.

Kako piše Metković.hr, Američka tvrtka Croatian Premium Wine Imports, Inc. (CPWI) sa sjedištem u Bostonu dobila je saveznu dozvolu za uvoz hrvatskih vina u SAD, a nama je zanimljivo da će početi s vinima iz Vinogorja Komarna, tj. vinarijama Rizman, Terra Madre i Volarević.

Budući da ima izravan pristup brojnim dalmatinskim vinarijama koje proizvode autohtone sorte, kao što su plavac mali, pošip i tribidrag (izvorna sorta poznata u SAD-u pod imenom “Zinfandel”), CPWI će početi surađivati s vinarijama u Komarni, koje su usredotočene na proizvodnju vrhunskih vina, uključujući crvena, bijela i rosé vina.

S obzirom na to da potpredsjednica Uprave za upravljanje robnim markama tvrtke CPWI Mirena Bagur korijene vuče iz Metkovića, tj. Dubrovačko-neretvanske županije, prvo partnerstvo započeo je upravo s područjem Komarne. Inače, Mirenin suprug Win Burke predsjednik je i glavni izvršni direktor tvrtke.

Vinogorje Komarna sastoji se od sedam vinarija udruženih pod nazivom K7 (Komarna sedam).

– Vinarije se vode rijetko viđenim suradničkim pristupom radu u svim elementima proizvodnje vina, uključujući zajedničko postavljanje meteorološke stanice, suradnju u području navodnjavanja te ostale segmente poslovanja, poput distribucije vina – rekla je za Metkovic.hr gđa Bagur.

Mihovil Štimac, predsjednik Udruge K7, ističe da se raduju dugoročnom partnerstvu s CPWI timom za uvoz i distribuciju K7 vina te navodi da se Udruga, uz prepoznatost kvalitete svojih vina u Hrvatskoj i Europi, također nada povećanju njihove prisutnosti i vidljivosti u SAD-u.

Više o tvrtki Croatian Premium Wine Imports možete doznati na njezinu mrežnom mjestu www.croatianpremiumwine.com.

Nastavi čitati

Najčitanije