Ostanimo u kontaktu

PREDSTAVLJEN SPOT ZA PJESMU 'TAMO GDJE PALME CVATU'

O nastanku i postignućima Klape učiteljica ‘Žveljarin’ razgovarali smo s najvećim entuzijastom kada je klapa u pitanju, gđom. Lukić-Skelić

Objavljeno prije

Klapa učiteljica 'Žveljarin'

Zadnjeg dana obilježavanja ovogodišnje manifestacije ‘Dani oca Ante Gabrića‘, u nedjelju 26. veljače, u galeriji GKS-a Klapa učiteljica Žveljarin je predstavila svoj novi spot za pjesmu ‘Tamo gdje palme cvatu‘, posvećenu upravo ovom najvećem metkovskom humanistu, misionaru ocu Anti Gabriću.

Nije to nikakva slučajnost, jer upravo prije tri godine Klapa učiteljica Žveljarin je i pokrenula tu tradiciju, kada je organizirala prvu proslavu kojoj se tada priključuje Grad pa i brojne gradske udruge. I tako je sve to krenulo – govori nam veliki entuzijast kada je klapa u pitanju, inicijator i osnivatelj Klape učiteljica, Aleksandra Lukić-Skelić, s kojom smo iskoristili ovu priliku da porazgovaramo o već devetgodišnjem djelovanju klape te kako je sve to krenulo…

Evo za početak, gospođo Lukić-Skelić, reci te nam kako je sve to krenulo, kako je nastala Klapa učiteljica?

Klapa učiteljica je nastala spontano. Mi učiteljice inače imamo sat glazbene kulture, koji jako rado držimo, i često bi nam palo napamet preko malih odmora, kad bi stale na hodnik, ajmo nešto zapjevat. I onda bi mi tako, nas tri – četiri bi se skupile, pa nešto u dva glasa, pa nekad se doda malo trećeg, pa nama to bude zanimljivo, simpatično, pa ajmo opet, ajmo opet, i ajmo napraviti klapu. I tako je 2008. godine, u potpunoj tajnosti nastala Klapa učiteljica.

I mi smo vam izašli na Dan škole, kao iznenađenje našoj ravnateljici, otpjevat pjesmu ‘Zaspalo je siroče’. I naravno, svi su bili oduševljeni, i učenici, i učitelji, jer je to bilo stvarno potpuno iznenađenje i velika tajna koja se čuvala skoro pola godine. I nakon toga su zaredali nastupi. Najprije na Božićnoj priredbi u školi, pa u Crkvi Sv. Ilije i onda se pomalo sve to počelo širiti.

U sadašnjem sastavu imate devet članica, jeli uvijek bilo tako?

Kroz godine mijenjali su se članovi u klapi. Tu su bile i neke mlade kolegice koje bi rodile, pa otišle raditi u drugu školu i tako… Klapa od samoga početka ima mene, kao inicijatora i osnivatelja Klape, Žaklinu Marević i učiteljicu Marijana Curić. Nas tri smo u stalnoj postavi od samoga početka. Nažalost, jedna kolegica je preminula, kolegica Snježana Bebić, koja je jedno vrijeme isto bila u Klapi, a onda su se ove druge mijenjale. Evo sadašnja postava, ova koju ste vidjeli večeras, u ovoj postavi radimo već par godina.

Rekli ste, i nakon toga su zaredali nastupi, gdje ste sve nastupali?

Da, nakon toga su zaredali nastupi. Najprije su to bili nastupi u crkvi, školi i onako samo za potrebe naše uže zajednice. Onda smo postale zanimljive, tako kao klapa učiteljica, pa su nas zvali na neka događanja u Gradu, nastupali smo nekoliko godina na književnim susretima ‘Maslini u lice’, jedne godine isto tako pozvani smo da sudjelujemo i na književnom susretu organiziranom u našoj Gimnaziji, onda su nas zvali i u Ploče na Božićni koncert u njihovoj Župi, pa smo nastupali na dosta humanitarnih koncerata. Uvijek se rado odazovemo na takve stvari jer je to vrlo važno. I nekako iz cijele te priče se dogodio i Opuzenski festival.

Ja sam veliki entuzijast, što se toga tiče i zaista obožavam i klapu i pjevanje u klapi i rad svake vrste kada je u pitanju klapa. Curama sam predložila ajmo na Festival. One su se nasmijale. Ja sam rekla da to znači ‘Da’. One su rekle ono ‘pa ajde…’. Ali nije nitko vjerovao da će to zaista i biti. I ja sam našla i glazbu, i stihove… I tako smo mi 2012. godine otišli prvi put na Opuzenski festival, s pjesmom ‘Vrati nam se Šime’. Tekst za pjesmu nam je napisao Mario Jerković, glazbu Marijo Jerković i moj muž, Adi Skelić, i Adi i Jašar Mutezani su napravili aranžman. I ta pjesma je na toj prvoj godini festivala dobila nagradu za najboljeg debitanta. Bile smo presretne. I onda su se tako izredali ti nastupi na festivalima. Druge godine smo pjevali pjesmu ‘Moj rodni grad’, zajedno sa Nevenom Ereš, s kojom smo dobili nagradu za najbolju vokalnu izvedbu. 2015. godine je bila pjesma ‘Kraljica sriće’, evo za koju sada vama ekskluzivno najavljujem da će biti snimanje spota za tu pjesmu, jer je to jedina pjesma koja nije dobila nagradu a nama je jedna od najdraži. Pa ćemo, eto kad već nije imala nagradu, za nju ćemo snimit spot. O svemu ćete biti upoznati navrijeme, kada ga budemo promovirali. I prošlo ljeto veliki uspjeh, to je bila pjesma ‘Dolina’. Dobili smo drugu nagradu publike i na to smo zaista preponosni. I jednostavno tako je sve krenulo. Sad već nas zovu na sve strane, ne samo u Metkoviću, zovu nas i šire… Evo baš smo jutros dobili pozivnicu za Hercegovinu, isto tako na nekim susretima klapa. Ove godine se isto tako spremamo za Opuzenski festival, opet sa nagradnim dvojcem obitelji Nuić. Dakle, supružnici Nuić su već napisali glazbu i tekst. Profesor Ivica Kaleb će opet napraviti aranžman. Opet ćemo snimati u studiju Jašara Mutezanija. I nadamo se bar upola uspjehu sa prošle godine.

Klape proteklih godina bilježe iznimnu popularnost, raznim obrada popularnih hitova možemo reći da su izašle iz onih standardnih okvira. Opet, s vašom pojavom su se oživile i neke, pa skoro zaboravljene narodne neretvanske pjesme. Opet s drugu stranu, živimo u vremenu Interneta, kada je djeci sve dostupno, učiteljice ste, kako današnja djeca primaju klapski izričaj, ima li interesa?

Da. To je zato što se klapa malo odmakla od one tradicionalne klapske pjesme. Sada je puno zanimljivije, puno više se rade obrade ovih šlagera i zabavnih pjesama, ali u klapskim obradama. I to je onda slušljivije, ili da se bolje izrazim, za prosječno uho to je onda pitkije, nego ona klasična, recimo, ‘Dalmatino povišću pritujena’, koja je izuzetna pjesma, koja je vrh u klapskoj pjesmi, ali ona nije za široku publiku. Druga stvar, nama nije bio cilj samo da mi pjevamo, nego da tu tradicijsku, narodnu, za naš kraj je to narodna pjesma, klapska pjesma, da je približimo našim učenicima, djeci. Pa je tako nekako, sasvim spontano, 2013. godine nastala Mala klapa, sastavljena od naših učenica. Tako da su one u početku već pjevale dvoglasno, sad već pjevaju troglasno i to perfektno troglasno pjevanje imaju. Ja ih vodim. Ja sam to u početku prijavila kao projekt, i od Županije smo za to dobili novce. Pokrenula sam to. Profesor Ivica Kaleb radi aranžmane i za njih isto. Došle smo do toga da smo lani imale jedan zajednički nastup na kojeg smo izuzetno ponosne. Za Dan škole smo zajedno pjevale jednu tradicionalnu narodnu dalmatinsku pjesmu ‘Žalim te momče’. I ne samo da smo mi bili ponosni, nego i učenici, i publika, i roditelji, i svi su stvarno bili oduševljeni jer jako je lijepo vidjeti kad učitelj i učenik zajedno nastupa i zajedno sudjeluje u nekome projektu.

Znači ne brinete se za svoje nasljednice, a i za neki kontinuitet ženske klape u Metkoviću?

Ne brinem se. Nadam se da ćemo samo rasti i razvijat se. Uvijek ćemo dati sve od sebe da budemo bolje i bolje. A evo, za sad smo ovakve kakve jesmo, amaterke smo i ne možemo se mjeriti sa nekim profesionalnijim pjevačima.

Iako za sebe kažete amaterke vidimo standardne ste na CMC-u (Croatia Music Chanel)

Jesmo. Evo, stvarno spot ‘Dolina’ je redovit na CMC-u. Evo sada mogu reći da će nam ovaj spot ‘Tamo gdje palme cvatu’ također emitirati i Laudato televizija. Evo maloprije smo uživo snimili pjesmu ‘Tamo gdje palme cvatu’ za emisiju ‘Mir i dobro’, koja će biti u nedjelju. Evo postajemo sve popularniji, ali i trudimo se biti sve bolje i bolje.

I evo za kraj, otkrijte nam kako je nastalo ime klape, ‘Žveljarin’?

Znači sad kad smo krenuli na festivale trebalo je dati neko ime. Nismo mogli ostati samo klapa učiteljica i onda smo se mislili koje bi ime moglo biti a da se opet tiče našeg kraja, ali i našeg posla. I onda smo došli do toga da to bude ‘Žveljarin’. Mnogi ne znaju, žveljarin je ime za budilicu, onu starinsku budilicu, koja ima ona dva zvona pa kao čekić između udara od zvonce. I onda računamo žveljarin, budilica, jutarnje ustajanje, škola. Pa evo nekako je bilo logično da si damo to ime koje je postalo evo drago nam i popularno.

Gospođo Lukić-Skelić hvala Vam na zaista ugodnom razgovoru, a Klapi učiteljica ‘Žveljarin’ želimo puno uspjeha u daljnjem radu i najmanje prošlogodišnji uspjeh na Opuzenskom festivalu. A vam poštovani čitatelji donosimo video sa nastupa uživo, predstavljeni novi spot i kratku foto-galeriju sa predstavljanja.

Predstavljeni spot za pjesmu ‘Tamo gdje palme cvatu’

Piše: Dalibor Čutura

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije