Ostanimo u kontaktu

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Osnovano Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata u našoj županiji

Objavljeno prije

liječnik, zdravlje, medicina, doktor

Člankom 30. Zakona o zaštiti prava pacijenata („Narodne novine“ broj 169/04 i 37/08 – u daljnjem tekstu: Zakon) određeno je da se u cilju ostvarivanja i promicanja prava pacijenata u svakoj jedinici područne (regionalne) samouprave osniva Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata.

Zakonom o zaštiti prava pacijenata određuju se prava pacijenata prilikom korištenja zdravstvene zaštite te način zaštite i promicanja tih prava. Pacijentom u smislu ovoga Zakona smatra se svaka osoba, bolesna ili zdrava, koja zatraži ili kojoj se pruža određena mjera ili usluga u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti, liječenja ili zdravstvene njege i rehabilitacije.

Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije donijela je Rješenje o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji („Službene glasnik Dubrovačko-neretvanske županije“ br.10/2016) kojom je osnovano Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) kao stalno radno tijelo Županijske skupštine.

Povjerenstvo obavlja slijedeće poslove:

 • prati primjenu propisa na području Dubrovačko-neretvanske županije koji se odnose na zaštitu  prava i interesa pacijenata
 • prati povrede pojedinačnih prava pacijenata na području Dubrovačko-neretvanske županije
 • predlaže poduzimanje mjera za zaštitu i promicanje prava pacijenata na području Dubrovačko- neretvanske županije
 • bez odgađanja obaviještava Povjerenstvo za zaštitu i promicanje prava pacijenata ministarstva nadležnog za zdravstvo o slučajevima težih povreda prava pacijenata koje mogu ugroziti život ili zdravlje pacijenata
 • podnosi Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije i ministarstvu nadležnom za zdravstvo godišnje izvješće o svom radu
 • obaviještava javnost o povredama prava pacijenata
 • obavlja druge poslove određene Zakonom o zaštiti prava pacijenata

U obavljanju poslova iz svog djelokruga Povjerenstvo je ovlašteno upozoravati, predlagati i davati preporuke. Ovlašteno je nadležnim tijelima državne uprave, tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim i fizičkim osobama predlagati poduzimanje mjera za sprječavanje štetnih djelovanja koja ugrožavaju prava i interese pacijenata i zahtijevati izvješća o poduzetim mjerama.

Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije je na 17. sjednici od 20. rujna 2016. godine donijela Rješenje o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojom su za članove Povjerenstva imenovani:

 1. Božena Raič, mag.oec
 2. Doc.dr.sc Antonela Gverović – Antunica, prim.dr.med
 3. Antonija Roszahegy Nikolić, prof.def
 4. Anka Jejina, med.sr
 5. Željko Jaković, mag.oec

Povjerenstvo djeluje pri Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Dubrovačko-neretvanske županije, Pred dvorom 1, tel: 351-411, fax: 351-434 s ciljem ostvarivanja i promicanja prava pacijenata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Povjerenstvo se saziva po potrebi, na temelju zaprimljenih pritužbi. Pritužba se podnosi u pisanom obliku na adresu: Dubrovačko-neretvanska županija, Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Dubrovačko-neretvanske županije, Pred dvorom 1, 20 000 Dubrovnik ili na službenu e-mail adresu Povjerenstva ( zastita.prava.pacijenata@dnz.hr).

S ciljem što učinkovitijeg rješavanja zaprimljenih pritužbi, Povjerenstvo upućuje pacijente da se, uz pritužbe, priloži cjelokupna medicinska dokumentacija.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije