Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

RAZVOJI I PERSPEKTIVA

Općina Pojezerje – jedno od najvažnijih prometnih sjecišta u ovom dijelu Europe

Objavljeno prije

Pojezerje, vinogradi, polje

Općina Pojezerje smještena na sjeverozapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije, granični s općinom Kula Norinska i administrativnim područjem gradova Vrgorac i Metković, ali i sa rubnim ili graničnim područjem Bosne i Hercegovine.

Prema zadnjem popisu imala je 991 stanovnika, pa je razvidno da se broj stanovnika stalno smanjuje zbog iseljavanja u Metković, Ploče, druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Iseljavanje je počelo davno, početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, najviše u Austriju i u Njemačku gdje su stanovnici Pojezerja ostvarivali prihode za život i gradnju objekata za stanovanje u Pojezerju ili obližnjim gradovima.

Tradicionalne gospodarske grane oduvijek su u tom kraju bile vinogradarstvo te proizvodnja voća i povrća.

Glavnu prepreku u razvoju intenzivnije poljoprivrede u dva krška polja Jezero i Jezerac, predstavljaju goleme količine vode iz krških vrela i tokova posebice u zimskoj polovici godine.

Ipak, gradnjom autoceste , uz inače povoljan geografski položaj, ta je općina postala jedno od najvažnijih prometnih sjecišta u ovom dijelu Europe, zbog čega su prije nekoliko godina započete aktivnosti za izgradnju Poslovne zone Pozla Gora, smještene uz sam granični prijelaz s Bosnom i Hercegovinom koji ujedno predstavlja ulaznu točku koridora 5c.

Vlasništvo nekretnina u cijelosti je sređeno, izrađena je prostorno-planska dokumentacija i riješena vodoopskrba, te će se u sljedećim razdobljima po principu javno-privatnog partnerstva omogućiti ulaganje i gradnja objekata prvim zainteresiranim investitorima.

Danas je područje Pojezerja jedno od najvažnijih i najvećih hrvatskih vinogorja s 12 milijuna trsova vinove loze i potencijalima za proizvodnju oko 10 milijuna litara vina, što je više od dva litra po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Zbog svojih klimatskih i pedoloških karakteristika i samom tradicijom, to područje postaje prepoznatljivo u cijeloj zemlji po proizvodnji hrane (voće i povrće). Glavna prepreka u razvoju jest nedostatak proizvodnih kapaciteta prije svega vinarije.

Za razliku od većine gradova i općina u Hrvatskoj, općina Pojezerje ima sređene imovinsko-pravne odnose na najvećem dijelu interesantnih površina za brojne poslovne aktivnosti, što i jest pretpostavka kvalitetnijeg i nadasve ubrzanog razvoja.

Svi razvojni procesi ovisit će prije svega o državnoj i županijskoj podršci toj općini, o stvaranju idejnih i konačnih projekata te apliciranju za dobivanje sredstava iz fondova EU.

Osloni li se općina Pojezerje  samo na vlastite, izvorne prihode teško da se mogu realizirati bilo kakvi i bilo koji projekti.

Pero Jakić

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije