PROŠLE GODINE U DNŽ 57% VIŠE SMRTNO STRADALIH U PROMETU

U četvrtak pojačana kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje

Objavljeno 10. siječnja 2018. u kategorijama: Crna kronika, Dubrovačko-neretvanska županija, News.
Ilustracija: Zoran Kusalo / CROPIX

Ilustracija: Zoran Kusalo / CROPIX

Tijekom 2017. godine na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dogodile su se 863 prometne nesreće, a što u odnosu na 2016. godinu predstavlja smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 5%. Sa smrtno stradalim osobama dogodilo se 11 prometnih nesreća, što predstavlja povećanje od 57%. Sa ozlijeđenim osobama dogodilo se 396 prometnih nesreća, što je smanjenje za 3%, dok se prometnih nesreća sa materijalnom štetom također dogodilo manje i to za 7%.

Unatoč smanjenju ukupnog broja prometnih nesreća zabrinjava broj smrtno stradalih osoba, kao i vrlo veliki broj teško ozlijeđenih sudionika u prometu. Tako je tijekom 2017. godine smrtno stradalo 11 osoba ili 4 osobe, odnosno 57% više u odnosu na prošlu godinu. Broj sudionika sa teškim tjelesnim ozljedama je također u porastu i to za 3%, dok je broj osoba koje su zadobile lakše tjelesne ozljede manji za 4%.

S obzirom na navedeno, te u cilju zaustavljanja negativnog stanja, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, tijekom siječnja 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska će provoditi pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja i obaveznog sankcioniranja takozvane četiri glavne ubojice u prometu i to:

  • prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola
  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)
  • nepropisna uporaba mobitela.

U sklopu rečenih aktivnosti, dana 11. siječnja 2018. godine u vremenu od 8 do 16 sati, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provoditi će se preventivno-represivna akcija usmjerena na prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari