Ostanimo u kontaktu

TJEDNO IZVJEŠĆE ZA PROMET

Najveća novčana kazna izrečena je u Metkoviću, 11.500,00 kuna 22-godišnjaku bez vozačke

Objavljeno prije

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježene su dvije prometne nesreće s ozljeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede. S materijalnom štetom zabilježene su četiri prometne nesreće.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 371 represivnu mjeru od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 233 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 40 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 3 osobe prekršajno su sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 12 osoba je sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

– Od ostalih prekršaja izdvajamo 11 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 14 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u Župi dubrovačkoj

Najveća koncentracija alkohola od 1,04 g/kg izmjerena je u večernjim satima, 25. siječnja, 54-godišnjaku koji je s osobnim vozilom dubrovačkih registarskih oznaka u Kuparima, na kolniku ceste D-8 isključen iz prometa te mu je izdan obavezni prekršajni nalog u iznosu od pet tisuća kuna. Također, izdana mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Najveća novčana kazna izrečena je u Metkoviću

Najveća novčana kazna od 11.500,00 kuna izrečena je 22-godišnjem vozaču osobnog vozila, koji je u popodnevnim satima 27. siječnja, prilikom redovne kontrole prometa, zaustavljen dok je upravljao vozilom dubrovačkih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje i pri tom nije koristio sigurnosni pojas. Vozaču je izdan prekršajni nalog i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Zaradili prijave za kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Policijski službenici Službe kiminalističke policije, Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave su prekjučer, 30. siječnja, na području Dubrovnika, zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 36-godišnji muškarac s kojim se u vozilu nalazilo još troje putnika.

Kod jednog od njih, 22-godišnjaka, pronađena je manja količina marihuane, koja je, uz potvrdu, oduzeta, dok su kod 29-godišnje suputnice, pronašli 400 grama marihuane.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je spomenuta ženska osoba, od državljnina Bosne i Hrcegovine kupila ukupno 3 kg marihuane, te je preostalu količinu od 2,6 kg dragovoljno predala policijskim službenicima.

Spomenuti 22-godišnji muškarac prekršajno je sankcioniran sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, dok je 29-godišnjakinja kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da je počinila kazeno djelo  „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“.

PALA HRVATSKO-EKVADORSKA MAFIJAŠKA VEZA

Zapljena 73 kilograma kokaina u Opuzenu nije povezana sa siječanjskom akcijom u Metkoviću

Objavljeno prije

Foto: Bozo Radic/Cropix

Trojica muškaraca koja su u nedjelju uhićena u Luci Ploče nakon što ih je policija uhvatila na djelu dok su iz kontejnera s bananama vadili pakete s kokainom, privedena su u ponedjeljak na ispitivanje u splitski USKOK, te u poslijepodnevnim satima pred suca istrage, koji će odlučivati o određivanju istražnog zatvora koji je USKOK predložio zbog opasnosti od ponavljanja djela.

O cijeloj akciji USKOK je objavio priopćenje, navodeći da je na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana rođenih 1974., 1986. i 1980. godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kako doznajemo, radi se o 47-godišnjem Oliveru Čokari, rodom iz Kaknja u BiH s prebivalištem u Zagrebu, te “lokalcima”, 35-godišnjem Anđelku O. i 41-godišnjem Goranu B, piše Slobodna Dalmacija.

VEZA S METKOVIĆEM?

Prema dosadašnjim informacijama, ovaj slučaj nema nikakve poveznice s akcijom u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kada se zbog krijumčarenja više od 146 kilograma kokaina preko luke u Pločama pod istragom našlo četvero hrvatskih državljana, među kojima jedan bivši policajac i jedan aktivni carinik te jedan talijanski državljanin. No, istraga će utvrditi je li to zaista točno.

USKOK sumnja da su se navedena trojica udružila u “zajedničko djelovanje” sa zasad nepoznatom osobom iz Ekvadora te da su imali točno određena zaduženja i uloge, a sve radi nabave i kupovanja najmanje 72.900 grama kokaina te njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko Luke Ploče, kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

– Nakon što je nepoznata osoba sakrila pakiranja s kokainom iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo (tvrtka “Frigo Bonsai”, u suvlasništvu bivše gradonačelnice Metkovića i jedne od osnivačica Mosta Katarine Ujdur) preko Luke Ploče uvezlo banane, trojica osumnjičenih dovezla su se do zgrade te tvrtke – stoji u USKOK-ovu priopćenju.

Navode dalje, bez navođenja identiteta, da je Čokara ostao u automobilu i preko radioveze nadzirao je ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, a ostala dvojica su ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica uklonili iz ležišta metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom.

– Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvookrivljeni, no spriječili su ih policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su od drugookrivljenog oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20.750 grama kokaina i od trećeokrivljenog putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4350 grama kokaina – ističu u USKOK-u.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je još jedna putna torba, u kojoj su bila još 23 paketa s ukupno 28.300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja detaljnom je pretragom pronađeno još 16 paketa s ukupno 19.500 grama kokaina. Dakle, ukupno je policija u ovoj akciji pronašla i zaplijenila oko 70 kilograma kokaina vrijednog, po prvim procjenama, nešto manje od tri milijuna eura.

SPLITSKI ODVJETNICI

Obrane uhićenog trojca preuzeli su splitski odvjetnici Željko Gulišija, Vinko Ljubičić Ivanka Šamija. Čokara se, doznajemo, branio šutnjom, dok su ostala dvojica tvrdila da nemaju veze s drogom i da su tu bili slučajno kao lučki radnici.

Oliver Čokara prije koju godinu se naveliko spominjao po domaćim portalima kao osoba koju je Zagrepčanka Radmila Vojnović označila kao jednog od glavnih krivaca za događaje u Držićevoj ulici u Zagrebu, optužujući ga da je paljevinama došao do vrijednih napuštenih nekretnina na mjestu kojih je 2013. godine na ime njegove supruge otvoren luksuzni hotel.

Tada su estradne rubrike domaćih medija izvještavale da su na otvaranju bila “brojna imena društvenog života poput Vande Winter, Vlatke Pokos, Kristine Bradač, Fani Stipković, Mirne Maras, Martine Podgorski, Petre Friganović, Aleksandre Dojčinović, Korane Gvozdić, Tonija Cetinskog, Enisa Bešlagića i mnogih drugih”.

– Godine 2001. u Hrvatsku je došao jedan čovjek koji se nije borio za ovu zemlju. Taj se čovjek zove Oliver Čokara. Rođen je 1974. u Kaknju, BiH. Kad je dobio izgon iz jedne europske zemlje, “skrasio” se u Zagrebu. Za početak je davao alibi Novici Petraču kada je otet Zagorčev sin. Dobio je državljanstvo i došao s djevojkom u Petrinjsku 31 u Zagrebu. Otkad on živi u Petrinjskoj, 95 posto požara koji su se desili u gradu, desili su se u krugu od 300 do 500 metara oko njega. Ima i mrtvih. Uglavnom su to napušteni objekti u kojima žive beskućnici, hrvatski državljani koji također nikoga ne zanimaju. Njih, mene i moje susjede taj je Oliver palio po gradu. O.K., možda ne on direktno, ali on zna tko su počinitelji jer je naručitelj. Moj predmet stoji na DORH-u od 2. 2. 2011. godine, živim u sigurnoj kući koju mi je ustupila prijateljica. Oliver otvara hotel koji vrijedi pet milijuna eura, sve novine pišu o “kremi” koja se tamo zatekla…. – govorila je svojedobno Vojnović za Nacional i portal Dnevno.hr.

Vojnović je u listopadu 2018. godine pred Europskim sudom za ljudska prava dobila odštetu od sedam i pol tisuća eura nakon što je, kako je objavljeno, “na inicijativu i uz asistenciju pravnog tima udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava Zagreb”, u siječnju 2015. godine pokrenula postupak zbog izostanka reakcije “domaćih tijela na njezine navode o zlostavljanju, podmetanju požara i prijetnjama upućenim od strane privatne osobe”.

– Početkom listopada 2018. godine donesena je presuda kojom je utvrđeno kako je u njenom slučaju došlo do povrede članka 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer nadležna tijela nisu učinkovito istražila navode iz pritužbi podnositeljice, čak niti kada ih je podnositeljica obavijestila o imenima i prezimenima mogućih počinitelja i osobama koje imaju saznanja o događajima na koje se podnositeljica prituživala, te da je istraga vezana uz događaje koje je podnositeljica prijavila i nakon više od sedam godina i nadalje u tijeku, bez ikakvog smislenog napretka – bilo je objavljeno na internetskim stranicama udruge B.a.B.e.

NEKRETNINE U DRŽIĆEVOJ

Naravno, nakon tih objava u medijima reagirao je Čokara preko odvjetnika, tvrdeći da je njegova obitelj nekretninu u Držićevoj kupila od zakonite vlasnice na temelju valjanog ugovora.

– Svi stanari koji su ranije živjeli na adresi Držićeva 9 tamo su bili bespravno. Unatoč tomu, obitelj Čokara je svim stanarima, uključujući i gospođu Vojnović, isplatila ugovorenu novčanu naknadu, temeljem valjanih i od javnog bilježnika ovjerenih ugovora.

Od 2011. godine obitelj Čokara, uključujući i njihovu maloljetnu djecu, izložena je stalnom pritisku i neviđenim napadima putem Facebooka i ostalih društvenih mreža od strane gospođe Vojnović koja je, očito, naknadno postala nezadovoljna iznosom naknade koji je dobila iako je, ponavljamo, u navedenom prostoru bila bez valjane pravne osnove. Protiv gospodina Čokare nikada se s ovim u vezi nije vodio bilo kakav sudski postupak te se presuda Europskog suda za ljudska prava odnosi na Republiku Hrvatsku, a ne na njega osobno i njegovu obitelj – stajalo je, uz ostalo, u objavi reakcije na jedan od članaka u Nacionalu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije