Ostanimo u kontaktu

NEMA KAZNENOG DJELA

Nadzorom nije utvrđen stručni propust u slučaju smrti Vjeke Franičevića

Objavljeno prije

Nakon našeg upita kojeg smo poslali Državnom odvjetništvu, a tiče se tragične smrti gospodina Vojimira Franičevića iz Rogotina, dobili smo odgovor u kojem nas obavještavaju da “nisu utvrđene činjenice iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da bi u postupanju Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Covid ambulante Doma zdravlja u Pločama bilo počinjeno neko kazneno djelo”.

“Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da je Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska, Služba kriminalističke policije povodom smrti Vojimira Franičevića zv. Vjeko provela potrebne izvide i podnijela ovom državnom odvjetništvu posebno izvješće.

Iz posebnog izvješća proizlazi da nisu utvrđene činjenice iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da bi u postupanju Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Covid ambulante Doma zdravlja u Pločama bilo počinjeno neko kazneno djelo.

U sklopu navedenog posebnog izvješća policijske uprave Dubrovačko-neretvanske nalazi se i Izvješće o provedenom izvanrednom stručnom nadzoru u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije povodom smrti Vojimira Franičevića. Provedenim nadzorom nije utvrđen stručni propust dežurnog liječnika koji je 12. travnja 2020. zaprimio poziv i koji je obaviješten o situaciji u Rogotinu. Provedenim nadzorom je utvrđeno da dežurni medicinski tehničar tijekom komunikacije nije postupao sukladno Hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu s tim da njegovo postupanje nije imalo utjecaja na tragičan ishod predmetnog događaja.

Slijedom iznijetog, nema zakonskih osnova za provođenje istrage povodom predmetnog događaja.
Rezultati provedenih izvida kao i uvid u kompletan spis sukladno Zakona o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva dostupni su bliskim srodnicima pok. Vojimira Franičevića” – piše u dopisu kojeg smo dobili nakon našeg upita jučer.

Podsjetimo, Vjeku Franičevića je u noći sa subote na nedjelju za Uskrs mučilo otežano disanje i jaki bolovi u prsima. Hitnu pomoć pokušao je dozvati njegov susjed nakon što je Franičeviću pozlilo, koji je najprije nazvao policiju u Pločama, koja ga je uputila na 112 u Dubrovniku. Kako je Franičević imao problema s disanjem, službenik je njegovom susjedu dao broj Covid ambulante u Pločama. Tamo su mu, navodno, rekli da zove epidemiologa. Nakon niza gluhih telefona, gospodin Franičević je u međuvremenu preminuo. Utvrđena je smrt nasilnim putem, ali nije riječ o ničemu sumnjivom, nego je zbog mraka ili opće slabosti umrli udario glavom o asfaltnu površinu, što je najvjerojatnije i uzrok smrti.

Nije rađena obdukcija.

Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, tad je izjavio da se nije radilo o hitnom pozivu. “Prema onome što je rečeno našem liječniku nije se radilo o hitnom pozivu. Bez obzira što poziv nije išao preko 194 ii 112, da je bilo rečeno da je čovjek u hitnom stanju, zasigurno bismo izašli”, rekao je Lulić.

Dakle, još jedan nesretan slučaj gdje neće biti odgovornih, nitko neće odgovarati za svoj nerad i nered. Još jednom se pokazalo da u kritičnim situacijama, kad odlučuju doslovno sekunde, nedostaje koordinacija nadležnih tijela, igra se gluhih telefona, dok ljudi umiru na ulici.

Ništa čudno iako nas uvjeravaju da je medicinska skrb u Dolini Neretve na visokoj razini.

Prilažemo mail od Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću, piše portal Ploče Online.

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

24 osobe kazneno prijavljene zbog krivotvorenja PCR testa

Objavljeno prije

Od početka prosinca, odnosno od dana stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH, kojom je propisano da je prilikom ulaska u RH potrebno predočiti i negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, na graničnim prijelazima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatečene su 24 osobe koje su na uvid dale nalaze testa za koje je utvrđeno da se radi o krivotvorinama.

Radi se o državljanima RH, BiH, Crne Gore i Albanije koji su kazneno prijavljeni za kazneno djelo „Krivotvorenje isprave“ te im je odbijen ulazak u RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije