Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

BELGIJSKI OVČAR JOHNNY RASKRINKAO ‘POSAO DESETLJEĆA‘

Haš i njegova ekipa su dosad prodajom kokaina zaradili najmanje 33 milijuna kuna

Objavljeno prije

Nakon što je u srijedu na području Metkovića policija provela akciju u kojoj je uhićeno nekoliko osoba pod sumnjom da su krijumčarile drogu u sklopu zločinačke organizacije, na ispitivanje u splitski USKOK u četvrtak je privedeno troje uhićenih.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, prvoosumnjičeni je Mate J. (59), zvani Haš, bivši ugostitelj, a danas umirovljenik iz Metkovića. Drugi u lancu je njegov sugrađanin Robert G. (44), a tu je i Matina supruga Sanja J. (55). Četvrti član grupe je 50-godišnji Andrea M., državljanin Italije koji se od sredine prošle godine nalazi u istražnom zatvoru u Dubrovniku. Na osnovi onoga što smo doznali možemo zaključiti da je dilerski lanac “pukao” zahvaljujući njuhu policijskoga dvogodišnjeg belgijskog ovčara Johnnyja.

Sumnja se da su krijumčarenjem kokaina zaradili nešto manje od 33 milijuna kuna, koje je onda vođa skupine podijelio ostalima prema “zaslugama” i ulozi u organizaciji.

IŠLO SE PREKO PLOČA

Nakon višemjesečnog provođenja tajnih mjera nadzora, USKOK sumnjiči Haša da je povezao ostale u zločinačku organizaciju radi nabave većih količina kokaina i njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče. Mate J. je, po sumnjama istražitelja, nabavljao drogu od nepoznatih osoba te je davao Robertu G., koji ju je sakrivao u svojoj kući u Metkoviću.

Tamo su je pakirali i pripremali za prodaju kupcima, među ostalim i prije uhićenom državljaninu Italije. On je drogu preuzimao u Metkoviću i Opuzenu te je vozio u svome Mercedesu talijanskih registracijskih oznaka, u posebno prerađenom skrovištu, do kupaca u Italiji. Sanja J. osumnjičena je da je mobitelom prenosila poruke svoga supruga Robertu J. u vezi s primopredajom kokaina Talijanu.

Najstarijeg člana skupine sumnjiči se da je u ožujku prošle godine, preko nepoznatih osoba, organizirao dolazak najmanje 146 kilograma kokaina u jednom kontejneru u luku Ploče, te se pobrinuo da taj, drogom nakrcani kontejner, završi u Metkoviću, u kući drugoosumnjičenog Roberta.

USKOK je utvrdio da je on u nekoliko navrata prodao raznim kupcima, vjerojatno na području Dalmacije, ukupno 60 kilograma droge, dok je Talijan u dva navrata uzeo ukupno 42 kilograma, koje je trebao prodati na zapadnoeuropskom tržištu. Pola od toga je sredinom lipnja prevezao u Italiju, a desetak dana poslije je s drugom polovicom u vozilu “pao” na području Baćine.

ISTRAŽNI POSTUPAK

Tada je dubrovačko-neretvanska policija izvijestila da je uhićen 49-godišnji državljanin Italije prilikom kontrole policije i hrvatske carine na Jadranskoj magistrali. Drogu koja je bila upakirana u 11 paketa i skrivena ispod suvozačeva sjedišta, u rutinskoj kontroli vozila nanjušio je službeni policijski pas za detekciju droge Johnny, koji je reagirao na području suvozačeva sjedišta.

Policija je tada procijenila da je ulična vrijednost zaplijenjenoga kokaina od 17 do 20 milijuna kuna. Vještačenjem je utvrđeno da je zaplijenjeni kokain vrlo visoke čistoće, navodno čak veće od 75 posto.

U tom je slučaju protiv njega u tijeku postupak pred Općinskim sudom u Metkoviću, gdje je sredinom prosinca 2020. godine potvrđena optužnica za krijumačarenje i preprodaju narkotika, za što je predviđeno od jedne do 12 godina zatvora.

Očekuje se da USKOK, nakon što ispita osumnjičene, sucu istrage splitskoga Županijskog suda podnese zahtjev za određivanje istražnog zatvora, o kojem bi se trebalo odlučiti u petak.

Mate M. i supruga ‘istrenirali‘ se na cigaretama

Zanimljivo je da su novine prije desetak godina pisale o još jednom USKOK-ovu razbijanju krijumčarske grupe kojoj je, sumnjalo se, na čelu bio također Mate J., no tada se radilo o navodno velikim kolilčinama cigareta. I tada je među 14 osoba bila prijavljena i Matina supruga, a cijela je skupina bila kazneno prijavljena zbog udruživanja u svrhu počinjenja kaznenog djela, krivotvorenja isprava i izbjegavanja carinskog nadzora, kao i povrede industrijskog vlasništva. Procjenjivalo se da je državni proračun oštećen za više milijuna kuna. No, nismo uspjeli doznati kako je taj postupak naposljetku završio.

Ni pola godine kasnije mediji su zabilježili da je Matu uhitila omiška policija dok je u svojoj Toyoti land cruiser prevozio 325 šteka cigareta s natpisom “for export only”, 125 šteka s nadzornom markicom Ministarstva financija RH, 50 šteka s markicama Crne Gore i sto šteka s markicama Srbije, piše Slobodna Dalmacija.

POLICIJA OBZNANILA DETLJE AKCIJE

U Luci Ploče zaplijenjeno preko pola tone kokaina

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji sa djelatnicima Carinske uprave zaplijenili su 30. ožujka ove godine u Luci Ploče 574.869,00 kilograma kokaina, nakon što je prethodno morem stigao iz Južne Amerike

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nakon uspješno odrađenih akcija u prethodnim mjesecima, nastavili su s intenzivnim postupanjem u području suzbijanja kriminaliteta zlouporabe droga.

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji s djelatnicima Carinske uprave zaplijenili su 30. ožujka ove godine u Luci Ploče 574.869,00 kilograma kokaina, nakon što je prethodno morem stigao iz Južne Amerike.

Od početka ove godine ovo je već treći slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje.

Luka Ploče je pod posebnom opservacijom policijskih i carinskih službenika nakon što je u siječnju i ožujku ove godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska razbila dva lanca krijumčarenja kokaina koji je na isti način pristigao u Republiku Hrvatsku iz zemalja Južne Amerike te se trebao dalje distribuirati kopnenim putem u susjedne zemlje.

Zaplijenjeni kokain vrlo je visoke čistoće te je pronađen u kontejneru u kojem se prevozilo voće.

Nakon pronalaska droge uspostavljena intenzivna međunarodna i međuagencijska suradnja kako bi se utvrdilo sve točne okolnosti slučaja.
Procjenjuje se da bi zaplijenjeni kokain u uličnoj preprodaji dostigao vrijednost od preko 57 milijuna eura.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta utvrđeno je da Republika Hrvatska nije trebala biti konačno odredište zaplijenjenog kokaina već da je kokain bio namijenjen daljnjoj distribuciji na ilegalnim narko tržištima zemalja u regiji.

Sve ostale pojedinosti ne možemo iznositi s obzirom da se i dalje, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi kriminalističko istraživanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije