Ostanimo u kontaktu
CLUB DIVINE 1200px

NESREĆA NA MORU

12 osoba ozlijeđeno u sudaru dvije brodice u Hvarskom kanalu

Objavljeno prije

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć, 7. srpnja, u 22:23 sata poziv s brodice koja prevozi putnike kako su imali sudar s drugom brodicom na poziciji 1.5 nautičkih milja od rta Ražanj (otok Brač) u smjeru rta Pelegrin (otok Hvar).

Skiper prijavljuje 12 putnika i 2 člana posade na svojoj brodici te više ozlijeđenih među putnicima, dok su se na drugoj brodici nalazile dvije osobe. Provjerom oznaka plovila ustanovljeno je da se radi o sudaru gumenjaka za prijevoz putnika duljine 10 metara i brodice za osobne potrebe duljine 13 metara.

U suradnji s Lučkom kapetanijom Split i Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom pokrenuta je spasilačka akcija u koju se upućuju dva plovila Lučke kapetanije Split, M/B „Pojišan“ i „RH 5 ST“ brodica lučke ispostave Milna te plovilo pomorske policije „Sv. Jure“.

Prva na mjesto nesreće dolazi brodica lučke ispostave Milna koja ukrcava 7 osoba s ozbiljnijim ozljedama te ih prevozi do Lučke kapetanije Split gdje ih preuzima hitna medicinska pomoć, a 5 osoba s lakšim ozljedama do Splita prevozi policijsko plovilo „Sv. Jure“.

Nakon povratka na mjesto nesreće brodica lučke ispostave Milna uzima u tegalj gumenjak, dok drugo plovilo tegli M/B „Pojišan“ te u pratnji policijskog plovila kreću prema Milni na otoku Braču. Za vrijeme tegljenja 13-metarska brodica je uslijed pretrpljenog oštećenja trupa potonula kod južnog ulaza u Splitska vrata.

U tijeku je očevid Lučke kapetanije Split u cilju utvrđivanja okolnosti i uzroka nesreće.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

TRGOVKINJI JEDNA STVAR BILA SUMNJIVA

Kako je 18 kilograma kokaina umalo završilo na policama poznatog trgovačkog lanca

Objavljeno prije

Svi koji rade s bananama, bilo da su veletrgovci ili samo, poput vrtića, škola, domova za starije, bolnica, dobivaju zapakirane banane u poznatim “Bonita” paketima, mogu se ni krivi ni dužni naći na kokainskim putevima pa da im nenajavljeno stigne pošiljka kokaina, javlja Slobodna Dalmacija

U Pločama se ovih dana ponovno pojavio kokain u paketu banana koji je stigao u trgovački centar “Lidl”, jednako kako se proljetos pojavilo 70 kilograma kokaina u poduzeću “Frigo Bonsai” u Opuzenu, koje se inače bavi uvozom i prodajom banana naveliko.

Tako su se uzorna obiteljska tvrtka i uzoran trgovački lanac našli sasvim slučajno na meti krijumčarenja kokaina, a samo zato jer netko tko je trebao negdje na nekom lučkom doku isprazniti paket, to nije uspio, pa je kokain nastavio put i završio neplanirano kod onih koji ga nisu naručili ni željeli.

Trgovkinje u “Lidlu” ostale su izbezumljene kada su u paketu banana otkrile smotuljke kokaina, a poslije će se utvrditi da je riječ o čak više od osamnaest kilograma.

 

A kokain su zapravo otkrile sasvim slučajno. Kao i svakog dana, trgovkinja koja je zadužena za police sa svježim voćem i povrćem dogurala je paket “Bonita” banana i namjeravala ga je složiti na policu. Zapravo dio izvadi, a dio ostane u kartonskoj kutiji. Unutar kartona nalazi se najlonska vreća i u njoj su banane vakumirane.

I kad je trgovkinja podignula paket, koji je u pravilu težak dvadesetak kilograma, vidjela je da je ovaj teži. Poprilično teži. Poslije će se ispostaviti da je bio težak dvadeset kilograma banana plus osamnaest kilograma kokaina, ukupno 38 kilograma.

Kad je otvorila najlon, imala je što i vidjeti, smotuljke kokaina. Vrlo brzo je shvatila o čemu se radi, pribrala se, obavijestila nadređenu šeficu, koja je alarmirala policiju. I daljnji tijek postupka je poznat, kokain je, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, oduzet i predan na uništenje.

Zanimljivo je napomenuti da taj paket banana u “Lidlovu” trgovinu nije dospio preko luke Ploče, preko koje je posljednjih mjeseci ušlo više od 700 kilograma kokaina, što je rezultiralo uhićenjem osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju, među kojima je bio i jedan carinik zadužen upravo za kontrolu kontejnera banana u luci.

Kako doznajemo, ovaj paket banana s 18 kilograma kokaina ušao je preko luke Rijeka ili luke Kopar, a uvezla je tvrtka iz Zagreba. Dakle, te su banane putovale preko Kopra ili Rijeke pa u Zagreb, gdje je u specijalnim komorama proveden postupak zriobe, da bi otuda stigle u centralno skladište “Lidla” te na kraju u trgovinu u Pločama.

Uvoz banana postao je prerizičan posao jer se nikada ne zna što se krije u paketu ili kontejneru koji dolazi iz Južne Amerike. Na svojoj koži osjetila je to Katarina Taslak, bivša gradonačelnica Metkovića, direktorica obiteljske tvrtke “Frigo Bonsai”, koja se ni kriva ni dužna početkom ožujka našla na kokainskom putu, kada je u skladištu tvrtke u Opuzenu završio kontejner banana u čijoj oplati se našlo 72,9 kilograma kokaina visoke čistoće.

– Nažalost, to se događalo prije u drugim državama, ali, evo, očito je i Hrvatska postala zanimljivo tržište za ulazak nedopuštenih inkriminiranih droga u EU. Nakon zadnjih događanja na neke rutinske radnje skladištenja i zrenja banana sada moramo obratiti više pozornosti.

S obzirom da je vaša tvrtka veliki uvoznik banana, je li vas strah da će vam opet stići “pošiljka kokaina”?

– Nadamo se da nam se onakva situacija više neće dogoditi. Nije bilo ugodno saznati da su vas vaši sugrađani koristili za takvo što, posebno jer je sudjelovao carinik koji je direktno nadležan za naš posao uvoza banana – kaže nam Taslak.

Provodi li tvrtka “Frigo Bonsai” kakve interne kontrole kontejnera banana koje stižu u skladište i je li to tehnički izvedivo?

– Naše banane se u skladištu pregledavaju pri iskrcaju iz kontejnera i stavljanju na zrenje. Također, kada se kontejner skenira u luci, ako je nešto sumnjivo, zadržava se i čeka detaljan pregled. Naš dobavljač ulaže velika sredstva za internu kontrolu pri pakiranju i utovaru banana koje se isporučuju.

Foto: www.carina.gov.hr

Svi koji su se, nažalost, ni krivi ni dužni našli na kokainskoj ruti pa su dobili neželjene kokainske pošiljke nadu polažu u mobilni skener koji je Carinarnica u Pločama dobila krajem svibnja i s kojim će kontrolirati kontejnere s bananama.

– Skener je već puno pomogao, jer svaki se kontejner pregleda posebno i to svima olakšava preuzimanje banana. Hoće li zaustaviti daljnje krijumičarenje, nažalost, ne znamo, vidjeli smo da droga uvijek pronađe put do zainteresiranih. Naša je tvrtka tu bespomoćna. Porazna je činjenica da je tolika količina ušla na ovaj prostor – zaključuje Katarina Taslak.

Kako doznajemo u Carinskoj upravi, od 31. svibnja do 23. srpnja 2021. u luci Ploče pregledano je 220 kontejnera mobilnim RTG uređajem (“skener”).

Prilikom dosadašnjih kontrola nisu pronađeni ni kokain niti neka druga sumnjiva tvar ili opojna droga – rekli su nam.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije