Ostanimo u kontaktu

PUTNIČKI PROMET

Ponovno aktivna željeznička linija Čapljina-Sarajevo

Objavljeno prije

Niskopodni vlak

Foto: caportal.ba

Željeznička putnička linija Sarajevo – Čapljina – Sarajevo trebala bi biti uspostavljena krajem ovog tjedna, 8. lipnja 2017.

Naime kako Bljesak.info neslužbeno doznaje trasa za ovu vožnju trebala bi biti gotova u četvrtak. Vlak bi prema planu iz Sarajeva trebao krenuti u 16 sati, a u Mostaru bi trebao biti u 18 sati, a nešto kasnije i u Čapljini.

Povratna linija trebala bi krenuti u Sarajevo u petak u ranim jutarnjim satima, a ova linija bi trebala postati redovita.

Iz službe za komunikacije Željeznica Federacije nisu htjeli izaći s informacijama u javnost.

– Za sada ne bi izlazili u javnost, čekamo još neke informacije od uprave, a kada ih budemo imali javnost ćemo obavijestiti o svemu, – javili su iz Željeznica FBiH.

Inače, u veljači su Željeznice Federacije objavile kako očekuju značajniji rast broja putnika nakon uspostavljanja linije Sarajevo – Čapljina – Sarajevo, koja trenutno nije u funkciji zbog remonta pruge na dionici Sarajevo – Bradina.

U travnju su prilikom posebne vožnje učenika Željezničkog školskog centra iz Sarajeva rekli kako Željeznice FBiH očekuju da će pruga Sarajevo-Čapljina u što skorije vrijeme ponovo biti otvorena za redovan putnički promet i da će putnici biti zadovoljni kvalitetom usluge koju pružaju ŽFBiH.  O ponovnom otvaranju ove putničke linije javnost će biti blagovremeno obaviještena, priopćili su tada iz Željeznica.

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije